De Belgische Soprano’s en de infiltrant

In het Belgische Hasselt is dinsdag de Aquino-zaak begonnen. Ruim dertig verdachten staan zeker drie weken voor de rechtbank. De beschuldigingen zijn het importeren van zeker zes grote coke-transporten in Europa, witwassen, wapenbezit en lidmaatschap van een criminele organisatie. De familie Aquino stamt uit het Italiaanse dorpje Torano Castello. Justitie heeft moeite gedaan, maar banden met de Calabrische ‘Ndrangheta zijn niet hard gemaakt.

 
Een verslaggever sprak van de Belgische Soprano's, maar dan in het echt. Het was dringen en zweten voor de ruim dertig advocaten in de zaal. Ze bleven de ochtend van de eerste dag van het proces rechtop staan of liepen gedurig heen en weer. De verdachten waren vrijwel zonder uitzondering kaal geschoren. Ze zaten dicht opéén gepakt. Op één na waren ze op vrije voeten. Voorlopige hechtenis wordt in België bij uitzondering toegepast. Na het betalen van een borgsom van 30.000 euro werden de verdachten de afgelopen maanden vrijgelaten. Voorwaarde is dat ze geen contacten met elkaar mogen onderhouden. De losse sfeer in de zaal betekent niet dat het federale parket de zaak licht opvat. Het onderzoek heeft jarenlang gelopen. Kosten noch moeite zijn gespaard.  

Burgerinfiltrant

De advocaten willen gaan bewijzen dat er zeker één criminele burgerinfiltrant in de zaak is ingezet, mogelijk zelfs al voor 2010. Eén van hen is een Nederlander die in opdracht van de Belgische en de Nederlandse recherche criminele zaken met de Aquino's heeft proberen te doen. Over welke informatie de advocaten precies beschikken zal in de loop van het proces pas duidelijk worden. Inzet van een criminele burgerinfiltrant ligt in België zeer gevoelig. Het is verboden en kan de hele zaak laten ontploffen. Een eerder onderzoek naar de Aquino's, in de periode 2007-2009, naar de smokkel van synthetische drugs naar onder meer Australië  strandde omdat er bepaalde telefoontaps illegaal waren ingezet.

Peetvader

Antonio (foto rechts), Silvio (foto onder), Lucio, Giancarlo, Mario en Mano Aquino komen uit Maasmechelen in Belgisch Limburg. Vader Francesco Aquino bracht in Maasmechelen zes jongens en twee meisjes groot. Antonio ‘Raf’ Aquino (54) wordt door justitie ingeschat als de peetvader van de groep. Los van het gegeven dat Raf Aquino de Nederlandse nationaiteit heeft vormen de verdachten en hun contacten een internationaal gezelschap met Belgisch Limburg als gemene deler. Er zijn Colombianen, Belgen, Nederlanders, Slowaken, Marokkanen en Turken.

Loslippig

De Nederlander Nico Beckx ziet justitie als de rechterhand van Raf Aquino. De doorbraak voor de recherche was de gelegenheid om in 2012 een peilzender en een microfoon te verstoppen in de VW Passat van Beckx. Hij reed geregeld naar Amsterdam, Rotterdam en Antwerpen om cocaïne uit te laten halen, aldus justitie, maar bijkomend voordeel was dat hij ook in België in de auto met zijn vriendin ook bijzonder loslippig was.  

Vrachtschip

Samen met andere afgetapte (telefoon)gesprekken en observaties komen de procureurs van het federaal parket in Brussel op de verdenking dat er in de periode maart 2012 tot en met mei 2013 ongeveer 3.000 kilo cocaïne naar Europa is vervoerd en 15 miljoen xtc-pillen naar Australië, die werden gevonden in een vrachtschip in de haven van het Australische Melbourne. Daarnaast zouden er enkele containers en opleggers met hasj tussen Marokko en Engeland zijn vervoerd. 

Ziekenhuisbed

Er zijn in het onderzoek vele duizenden gesprekken opgenomen, bijvoorbeeld ook in een ziekenhuisbed van één van de broers. Om de rechtbank te overtuigen lieten de procureurs verschillende gesprekken tussen de verdachten horen. In deze selectie waren vooral getallen die geldbedragen en kilo's zouden voorstellen het onderwerp. De procureurs suggereerden dat er sterke aanwijzingen zijn dat de broers enkele malen 2.000 kilo wisten binnen te halen en naar Italië vervoerden. Maar die concrete zendingen behoorden niet tot het dossier. Er waren ook gesprekken bij waaruit zou blijken dat er cocaïne werd opgehaald, maar dat moet nog wel worden bewezen. Niet alle ten laste gelegde zendingen zijn in beslag genomen.