De pijlsnelle opkomst van Scarface

De liquidatie van Samir "Scarface” Bouyakhrichan (36) zal zijn uitwerking niet missen in de wereld van de grootschalige cocaïnehandel. Hij was volgens verschillende bronnen één van de grootste handelaren in Europa en extreem vermogend. De ster van de jonge Amsterdammer steeg na de eeuwwisseling pijlsnel.

Door @Wim van de Pol

De belangrijkste reden voor dat succes zijn contacten in Zuid-Amerika en de succesvolle zendingen van cocaïne die hij daarmee op zichzelf wist binnen te krijgen. 'Er kwam de laatste jaren geen grote partij binnen in Rotterdam of Antwerpen zonder dat hij ervan wist, of toestemming ervoor gaf', zegt een bron in het milieu. De contacten in Zuid-Amerika die met Scarface meeliftten waren tevreden over zijn succesvolle optreden en de prijzen die hij kon krijgen werden zo beter, aldus een bron in de opsporing. De politie heeft dat echter nooit kunnen bewijzen in een strafzaak.

Grootste

Op deze wijze werd Samir "Scarface” de leider van één van het handjevol groepen dat in Europa op grote schaal zelf grootschalig in kon voeren, zo zeggen verschillende bronnen die anoniem willen blijven. Nederland, België, Spanje of Engeland, het land van bestemming maakte niet uit. Drie bronnen spreken over Scarface als 'de grootste in Europa’. Zijn groep behoorde in ieder geval tot de absolute eredivisie waar ook de Calabrese 'Ndrangetha speelt, die met name in Belgisch Limburg een stevige voet aan de grond heeft.

Stempels

"Samir”, "Scarry" of "Scarface" was één van de weinigen in Europa die op de geperste cocaïneblokken zijn eigen stempels af kon laten drukken door de producenten. Dergelijke stempels op de kiloblokken verhogen de waarde in de handel omdat ze werken als een kwaliteitskeurmerk. Zo zou Samir volgens bronnen te maken hebben gehad met stempels als "AK”, "Mitsubishi” en "Vuitton”.

Beleggingen

Het succes heeft Bouyakhrichan naar de Arabische emiraten gebracht omdat zijn duizelingwekkende opbrengsten verstandige beleggingen vergden. Dat gebeurde onder meer in Dubai, waar hij ook vaak verbleef. Een bron in de inlichtingenwereld schat zijn vermogen op meer dan een miljard euro. Een paar jaar geleden organiseerde hij nog grote feesten in hotels in Amsterdam.

8.000 kilo

Door het succes van Bouyakhrichan kwamen steeds maar mogelijkheden op hem af. Zo zou hij zijn uitgenodigd te experimenteren met de lijn naar Antwerpen waarmee de voor corruptie veroordeelde douanier Tim D. grote partijen wist binnen te halen. De naam van Scarface werd genoemd in het onderzoek dat leidde naar de inbeslagname van 8.000 kilo die in Antwerpen is gepakt en waar de Rotterdamse Turk Cetin G. momenteel voor vastzit. Er waren vanaf 2012 veel partijen die verloren gingen. De naam Bouyakhrichan was nooit bij de verdachten maar klonk wel vaak in het onderzoek.

Risico’s

De soms forse tegenvallers die de inbeslagnames opleverden brachten risico’s met zich mee in het criminele milieu. Er resteerden schulden en verantwoordelijkheden worden na een dergelijk verlies altijd direct bepaald. Ook voor spelers als Bouyakhrichan waren er daarom grote risico’s. Bronnen in het milieu verbazen zich erover dat Bouyakhrichan zich zo eenvoudig op straat in Spanje heeft laten verrassen, terwijl hij wist dat hij gevaar liep. 

Ontstemd

Bouyakhrichan dook op in verschillende onderzoeken die na die schietpartij in de Staatsliedenbuurt in Amsterdam door de politie zijn gedaan. Het Parool schreef daar als eerste over. Bouyakhrichan was toen volgens zijn advocaat Nico Meijering 'uitermate ontstemd'. De krant had ook geschreven dat Scarface één van de grootste investeerders in de Antwerpse partij van 200 kilo zijn geweest, waar de schietpartij in de Staatsliedenbuurt om zou draaien.

Niets

Meijering zei korte tijd later in Het Parool over zijn cliënt: 'Hij heeft in het geheel niets te maken met verdovende middelen en heeft ook niets van doen met die schietpartij in de Staatsliedenbuurt. Hij wenst dan ook op geen enkele wijze met die misdrijven in verband te worden gebracht.' Dat de liquidatie van Scarface te maken heeft met de vete die ten grondslag ligt aan de schietpartij in de Staatsliedenbuurt wordt door verschillende bronnen betwijfeld. 'Je weet het natuurlijk nooit zeker maar dit lijkt me toch een niveautje hoger’, zegt een advocaat.