De villa van Mikey in Aalsmeer

Of het te maken heeft met de ontvoering van dit weekend is niet bekend maar Mike Offenberg (1976) was wel betrokken bij een financiële constructie met ex-tennismaeceanas en in 2005 gesjeesde “wonderbelegger” René van den Berg (foto). Van den Berg is in 2006 door het gerechtshof in Amsterdam veroordeeld tot vijf jaar cel voor frauduleuze beleggingspraktijken. Van den Berg bracht in april 2005 – vlak voor zijn faliissement – 1,9 miljoen euro aan cash naar een bank in Zug in Zwitserland. 

Daarvan is een gedeelte gebruikt voor een luxe villa in Aalsmeer die in eigendom was van een bedrijf van Mike Offenberg Offenberg is een vriend van Willem Holleeder. De villa is door de curator in de faillissementszaak rond Van den Berg naar de veiling gebracht en de opbrengst kwam ten goede aan schuldeisers van Van den Berg. Ruim zes miljoen gulden van de bij Van den berg ingelegde 85 miljoen is nooit teruggevonden.

René van den Berg heeft tijdens de rechtszaken nooit opheldering willen geven over de constructie naar Zug. Uit de dossiers zou naar voren komen dat Van den berg ernstig zou zijn bedreiegd rondom deze transactie.

Het Financieel Dagblad had inzage in het dossier. Van den Berg zei in een getapt telefoongesprek in paniek: ‘Deze personen houden niet van grapjes.’  zou hij in paniek over de telefoon tegen een Zwitserse stroman hebben gezegd.

In de constructie speelde een Chinese onderwereld-groep een rol. 

Van den Berg is na drie jaar zitten in 2008 op vrije voeten gekomen. 

Meer over de relatie de Chinese transactie in Vrij Nederland.