Dit vertelde Holleeder aan Peter R. de Vries (#2)

In het gesprek tussen De Vries en Holleeder komt ter sprake dat volgens Holleeder Stanley Hillis een groot bedrag van Endstra tegoed zou hebben gehad. Hillis zette druk op Endstra om hem te laten betalen.

Door Wim van de Pol

Endstra bedacht – volgens Holleeder – een list, die hij ter sprake bracht in het gesprek met Soerel op het kantoor van Moszkowicz. Holleeder vertelt dat Endstra naar vastgoedinvesteerder Jan Dirk Paarlberg bedragen zou overmaken.

Maar dat geld zou eigenlijk voor criminelen zoals Hillis zijn.

Hillis zou dan vervolgens Paarlberg afpersen. Volgens Holleeder was Paarlberg van het plan niet op de hoogte en is deze dus ten onrechte tot 4,5 jaar cel veroordeeld voor (onder meer) witwassen van dat afpersgeld (17 miljoen euro). Paarlberg wist volgens Holleeder niets van het plannetje van Endstra af.

W:
Dus heeft ie een constructie bedacht. Van weet je wat, we spannen Paarlberg voor het karretje, die heb toch alleen maar buitenlandse vennootschappen, daar gaan we geld naartoe overmaken en vanuit daar maken we het over naar die criminelen en dan blijf ik, blijft hij er buiten.
P:
Ja
W:
Begrijp je
P:
En daar moest Paarlberg voor ingezet worden. Het was dus een idee van Endstra om daarvoor Paarlberg te gebruiken.
W:
Juist

Paarlberg

Een medewerker van Paarlberg, X, was buiten medeweten van Paarlberg op Ibiza in een zakelijk avontuur met een discotheek gestapt waarin ook Stanley Hillis participeerde. Hillis eiste dat geld op en Holleeder zegt dat hij en Soerel er bij X op aan hebben gedrongen dit geld te betalen.

Paarlberg heeft altijd ontkend te hebben meegedaan aan afpersing van Endstra, of te hebben witgewassen. Hij zegt legitieme vorderingen op Endstra te hebben gehad, voor uitkopen uit de jachthaven in IJmuiden en voor een ontvlechting van een vastgoedbedrijf. Hij incasseerde in 2003 en 2004 ongeveer 17 miljoen euro van Endstra, afpersgeld, oordeelde het gerechtshof. Het Openbaar Ministerie heeft stelselmatig geweigerd de administratie van de Endstra-bedrijven in zijn dossier te voegen. Overigens heeft Paarlberg dat geld geïnvesteerd in andere bedrijven en is dat nooit bij Hillis of Holleeder terechtgekomen. Paarlberg heeft ook ontkend Holleeder te hebben ontmoet. Holleeder zegt dat hij Paarlberg in de toiletruimte van een chique hotel in Londen aansprak.

P:
En jij hebt toen een gesprek over gehad met Paarlberg?
W:
Ik heb toen een gesprek gehad met Paarlberg.
P:
Waar was dat?
W:
Dat was in London. Bij de Dorchester. En daar was eh… ik heb een gesprek met Paarlberg in de wc gevoerd. Niet waar X bij was. Maar toen ik daar was, was X wel aanwezig.
P:
En hoe gedroeg Paarlberg zich toen. Hoe gedroeg hij zich toe hij dat verhaal van jou te horen kreeg? Wat zei die toen?
W:
Nou om te beginnen….wist ie helemaal niet dat ik zou komen. We hadden een afspraak. Endstra en ik hadden een afspraak laten maken via X, dus ze dachten dat er heel iemand anders kwam en toen stond ik ineens voor z’n neus.
P:
Schrok hij daarvan?
W:
Toen zei ik, ik kom namens Endstra en ik wil met je praten. Dat soort dingen deed ik altijd voor Endstra, dat is niks bijzonders, begrijp je wat ik bedoel? Dat hebben we wel vaker gedaan…
P:
Maar schrok hij daarvan?
W:
… dat is een oude truc van ons. Dus ik kwam daar en die man voelde zich wel opgelaten, die man.. maar het natuurlijk van nature een hele bange man. Want die man is gewoon slachtoffer en die moet…als ie gewoon zijn mond open doet, dan krijgt ie geen vierenhalf jaar. Maar die is zo bang, dat ie maar gewoon slikt wat ie moet doen. Het is gewoon zielig. Te zielig voor woorden Peter. En ik heb het er soms best wel moeilijk mee. Dat ik denk, echt wel zielig. Het is gewoon een hele nette man die gewoon 4,5 jaar heb gekregen terwijl ie gewoon slachtoffer is.

(…)

P:
Ja ik denk dat het inderdaad voor zo iemand als Paarlberg toch wel best even slikken is als zo’n figuur als jij ineens voor je staat en zegt ‘luister eens, dit is aan de hand en zo moeten we het oplossen’. Dan euh dan…
W:
Ja ok, daa heb je gelijk in…
P:
En dat was de bedoeling ok dus..
W:
Daar heb je gelijk in. En dat realiseer ik me nu ook wel zo’n beetje nu ik vast zit. Maar op het moment dat ik dat gedaan heb, heb ik me dat niet gerealiseerd. Want ik zag mezelf als een nette jongen meer.
P:
Ja. Ok even terug naar de zaak. Dus…jij hebt Paarlberg te verstaan gegeven ‘dit is het probleem en zo moeten we het oplossen’. Toen heeft Paarlberg uiteindelijk gezegd ‘nou oké dat gaan we doen’.
W:
Paarlberg heeft gezegd: ‘ik neem contact op met Endstra’. En die heeft het toen met Endstra geregeld dat ie ’t ging doen. (…)

P:
Ja
W:
Begrijp je. Dus in die context heb ik het erover en euh…en ik wil het ook nog we even, wat ik ook belangrijk vind is om te zeggen dat Paarlberg gewoon slachtoffer is. Daar heb ik wel iets mee, dat ik denk van ‘toch erg dat ik dat niet kan zeggen’. Ten eerste gewoon omdat ik niet praat. Als ik dood ben wil ik wel dat iedereen weet dat die man ook echt slachtoffer is. Daarom zeg ik dit ook. Maar ik ben niet voornemens om mensen er bij te lappen of euh…want als ik ga praten Peter dan euh…dan kennen we wel…pffff begrijp je wat ik bedoel? Daar weet ik veel te veel voor.
P:
Ja. Maar even voor een goed begrip Wim. Euh..ehm..Paarlberg heeft dus meegewerkt en die heeft later voor de rechtbank een heel verhaal opgehangen…
W:
Ja maar wacht even he. Paarlberg heb nooit geweten, dat wil ik er wel bij zeggen, dat er geld naar die ouwe of naar criminelen moest he.

Driemanschap

Justitie vindt de inhoud van van het gesprek zeer belastend omdat het aantoont dat Holleeder in ieder geval kennis lijkt te hebben van een afpersing door Hillis en Soerel. Ook blijkt volgens justitie dat Holleeder, Soerel en Hillis gemeenschappelijke criminele belangen hadden. Dat noemt het Openbaar Ministerie het “driemanschap”.

Maar dat dit driemanschap moorden liet plegen blijkt niet uit de opname. Deze kwestie van het moorddadige driemanschap zal één van de belangrijkste knopen zijn die de rechtbank in juli door zal moeten hakken.

Bestond het eigenlijk wel?

En liet dit drietal inderdaad een serie moorden plegen om hun criminele zaakjes voor elkaar te krijgen?

Lees het hele gesprek.

Zie ook:

Holleeder noemt geen namen (UPDATE2)

Dino Soerel: ‘Ik ben schijtziek van die Holleeder’