Hoe de VS laptops kopiëert

Als u niks te verbergen heeft hoeft u zich geen enkele zorg te maken natuurlijk. Maar als u zich afvraagt of de Amerikaanse autoriteiten bij het inreizen al uw data mogen kopiëren is het antwoord: ja. Er waren al berichten over het ongevraagd inkijken van laptops van passagiers die de VS in willen, nu zijn er documenten waaruit blijkt dat de autoriteiten elke telefoon of laptop geheel in beslag mogen nemen en kopiëren. In het belang van de staatsveiligheid.

Wikileaks

Uit de documenten blijkt dat ene David House op 11 maart 2010 werd opgewacht op het internationale vliegveld van Chicago door computerexperts die al zijn data en apparaten in beslag namen. House is fundraiser voor de verdediging van de onlangs veroordeelde Bradley – na een sexe-wijziging inmiddels Chelsea – Manning, de militair die honderdduizenden documenten van het ministerie van Defensie naar Wikileaks liet lekken

Procedure

Laptop, camera, usb-stick en telefoon werden gedurende zeven maanden in beslag genomen. House kreeg de documenten en de apparatuur vrij na een juridische procedure. De documenten zijn van het Departement van Homeland Security. Uit de documenten komt de procedure naar voren, die kennelijk vaker wordt toegepast en door de autoriteiten als legitiem wordt beschouwd.

TECS

TECS is het computer systeem dat wordt gebruikt om alle passagiers te screenen die de VS inreizen. Er zit informatie in van opsporingsdiensten, immigratie-, en anti-terrorisme-databases. Volgens het Department of Homeland Security mogen apparaten van reizigers worden onderzocht als hij een relevant subject is in één die databases. Er wordt dan een TECS-lookout op de persoon gezet.

Afgenomen

Van iedere vlucht naar de VS krijgen de grensautoriteiten van iedere passagier advanced passenger information (API) dat zijn onder meer namen en paspoortnummers. Als de persoon die gezocht wordt – om welke reden dan ook – in de API voorkomt kan hem gevraagd worden alle electronische apparatuur in te laten zien maar die kan ook worden afgenomen. De data zijn vervolgens in het bezit van de Amerikaanse staat en kunnen in iedere database worden opgenomen.

Geen misdrijf

Als de persoon zoals in het geval van David House gevaarlijk genoeg is kan een heel team van forensische experts direct worden ingevlogen. Alle gegevens van zijn apparatuur zijn overgedragen aan de opsporingsdienst van de landmacht (Army Criminal Investigation Command). Na zeven maanden werd hij na een juridische procedure ervan op de hoogte gesteld dat er geen data waren gevonden die bewijs voor een misdrijf opleverden.

De Amerikaanse privacy-organisatie ACLU wijst erop dat er geen toezicht is op wiens data om welke redenen in beslag worden genomen.