Grote belangen in oude heroïnezaak

In een oude heroïnezaak die woensdag dient voor de Amsterdamse rechtbank staan grote belangen op het spel. De advocaten van de verdachten betogen dat de zaak in 2007 is geklapt door een opzetje van de Amerikaanse Drug Enforcement Administration (DEA) met de toenmalige Nationale Recherche. Hoofdrolspeler is Hossein Karimi Rikabadi, een Iraniër (foto), die destijds de bewuste heroïne, afkomstig van de Taliban uit Afghanistan, verkocht. Hij is allang op vrije voeten en niet verdacht in de zaak.

 

Door @Wim van de Pol

'Handjeklap'

Advocaten Michel van Stratum en Cees Korvinus, van de zes verdachten die wel moeten terechtstaan, hebben grote twijfels over de rechtmatigheid van het onderzoek. Toen de zaak in de zomer van 2012 op zitting was wezen zij op een artikel dat op Crimesite was verschenen waarin een politiebron en een bron uit het drugsmilieu aangaven dat de zaak een handjeklap was tussen de Drug Enforcement Administration (DEA), de toenmalige Nationale Recherche en de politie in Roemenië. 

Compensatie

Woensdag zullen de advocaten opnieuw vragen om Nederlandse, Roemeense en Turkse politiemensen te horen. Michel van Stratum: 'Wij hebben nog steeds grote twijfels over de rechtmatigheid van het onderzoek. De rechtbank wilde Rikabadi horen maar dat is nog niet mogelijk gebleken. Als compensatie willen wij nu getuigen horen bij wie we de rechtmatigheid kunnen toetsen.'

Teeven

Volgens het dossier is het onderzoek begonnen nadat in 2007 informatie van de DEA en uit Roemenië in Nederland kwam. Maar veel waarschijnlijker is dat bij de Nederlandse Nationale Recherche of de toenmalige officier van justitie (nu staatssecretaris) Fred Teeven, al informatie over de handel en wandel van Rikabadi bekend was. 

Vliegtuig

Rikabadi was jarenlang één van de grootste heroïnehandelaren ter wereld. Hij opereerde tussen 1998 en 2007 vanuit Nederland. In de heroïnewereld is hij beter bekend als "Hossein Dayi". In 2007 werd hij met hulp van de Nederlandse Nationale Recherche in een verkeersvliegtuig ingerekend door de DEA. Daarna werden twee heroïnezendingen in Nederland gepakt en de verdachten in de Amsterdamse zaak opgepakt.

Iran

Vorig jaar wees de rechtbank verzoeken om het horen van rechtmatigheidsgetuigen af. De advocaten wraakten toen de rechtbank, maar dat werd afgewezen. Hossein Dayi is in 2008 in de Verenigde Staten vervolgd maar ondanks het feit dat hij vele duizenden kilo's heroïne over de wereld stuurde werd hij al in 2010 uitgezet naar Iran. Hij woont nu mogelijk in Roemenië.   

Nedim Imaç

Een bron meldde vorig jaar aan Crimesite dat het Openbaar Ministerie over een verklaring van een informant beschikt die lang voor 2007 zou zijn afgelegd in het bijzijn van (toen) officier van justitie Fred Teeven. Deze informant vertelde over de dreiging tegen oud-Türkiyemspor-voorzitter Nedim Imaç. Imaç werd op 17 februari 2007 doodgeschoten, overigens waarschijnlijk om een andere zaak.

De informant stelde tegenover Teeven dat Imaç jarenlang met medeweten van de Amsterdamse politie in drugs handelde, ook met Hossein "Dayi" Rikabadi. Een bron zegt nu aan Crimesite dat hij een verband ziet tussen de dood van Imaç en de arrestatie maanden daarna van Rikabadi.

Het Openbaar Ministerie wil woensdag ten koste van alles voorkomen dat de rechtbank feiten te horen krijgt over de Nederlandse tijd van Hossein Rikabadi.