Weer celstraf geëist tegen Klaas Otto

Klaas Otto, oprichter van motorclub No Surrender, heeft het Openbaar Ministerie (OM) dinsdag in hoger beroep weer een celstraf van vier maanden tegen zich horen eisen in verband met de vermeende bedreiging van een portier in Breda in 2011. ‘Het OM heeft mij afgeschilderd als een monster. Ik ben onder valse voorwendselen gearresteerd. Alleen om een discussie’, zei Otto voor het hof in Den Bosch over de Satudarah-zaak.

(Foto: youtube)

Door @Michael de Hoogh

Voor de vermeende bedreiging van de portier en belediging en bedreiging van agenten is Klaas Otto (46), in juli 2012 veroordeeld tot vier maanden cel.

Bekend

Otto, toentertijd leider van de motorclub Satudarah chapter Breda/Zundert, ging in beroep tegen de veroordeling voor bedreiging van de portier. ‘Die andere feiten heb ik bekend. Had ik niet moeten doen, maar daar neem ik verantwoordelijkheid voor’, zei Otto dinsdag voor het gerechtshof in Den Bosch.

Vuurwapen

Op 13 augustus 2011 was Otto naar eigen zeggen in het centrum van Breda. Hij ging met wat vrienden een aantal kroegen af, maar bij café Nachtwacht werd hij niet binnengelaten. ‘Vervolgens kreeg ik een discussie met de portier, maar ik heb hem niet bedreigd’, aldus Otto.

Drie politieagenten verklaren iets anders. Zij zouden van de portier hebben gehoord dat Otto hem ernstig had bedreigd. Dat zou hij in dertig jaar niet mee hebben gemaakt. Daarbij zou zelfs een vuurwapen zijn gebruikt. Otto ontkent dat en dat vuurwapen is ook nooit aangetroffen. Voor het OM ook geen reden hem daarvoor te vervolgen. De portier heeft ook nooit aangifte gedaan en heeft verklaard niet bedreigd te zijn door Otto.

Vereniging

Andere vraag die bleef hangen was of er sprake was van bedreiging in vereniging, omdat er meerdere Satudarah-leden achter Otto stonden toen hij “in discussie was” met de portier. Ook dat kan volgens het OM niet bewezen worden.

Commotie

De advocaat-generaal vindt een celstraf echter wel op z’n plaats omdat het een ernstig feit betreft. Er zou veel commotie zijn ontstaan door de sfeer in de stad op die avond. Erik Thomas, advocaat van Otto, vroeg vrijspraak voor de bedreiging. ‘Die commotie is ontstaan door de media en de burgemeester van Breda. Toentertijd was Satudarah helemaal niet bekend. Daar is het allemaal begonnen. Die agenten zouden gehoord hebben van de portier dat hij bedreigd was. Ze hebben ook volgehouden dat dat met een vuurwapen zou zijn. Dat is achteraf ook gebleken van niet.’

Uitspraak over twee weken.