Rechtbank gaat Demmink-getuigen horen

De Utrechtse rechtbank heeft getuigenverhoren bevolen in een civiele procedure die is aangespannen tegen voormalig topambtenaar Joris Demmink. Een stichting had hierom verzocht. Stichting De Roestige Spijker, die zegt informatie over misstanden bij de overheid te willen verspreiden en persbreidel tegen te gaan, wil een documentaire over verdenkingen van seksueel misbruik door Demmink op zijn website tonen.

Youtube

Demmink maakte daar bezwaar tegen de getuigenverhoren en zijn advocaat heeft geprobeerd het horen van getuigen tegen te gaan. Hij heeft betwist dat de stichting belang heeft bij het horen van getuigen en betoogde ook dat die verhoren inbreuk zullen maken op de persoonlijke integriteit van Demmink. Bovendien is de documentaire al te zien op Youtube.

De stichting wil getuigen horen die in de documentaire optreden om zo duidelijkheid te krijgen over haar positie in het licht van mogelijk door Demmink te nemen juridische stappen tegen publiceren van de documentaire.

Geen misbruik

In de beschikking zegt de Utrechtse rechtbank moet het beroep op een voorlopig getuigenverhoor in beginsel worden toegewezen. De rechtbank vindt niet dat de stichting misbruik maakt van de bevoegdheid om een voorlopig getuigenverhoor toegewezen te krijgen. Het is de rechtbank duidelijk dat de stichting zoveel mogelijk aandacht wil voor kennelijke misstanden maar dat brengt nog niet met zich mee dat de stichting haar bevoegdheden misbruikt. Ook is het de rechtbank niet gebleken dat de stichting haar bevoegdheid enkel gebruikt om de persoonlijke integriteit van Demmink aan te tasten. Ook vindt de rechtbank de stichting voldoende belanghebbend.

In december is er een regiezitting, daarna zullen door de Utrechtse rechtbank de getuigen worden gehoord. Dat is in ieder geval advocaat Adèle van der Plas die de Turkse mannen bijstaat die aangifte hebben gedaan tegen Demmink.

Alle artikelen over Demmink.