Drie jaar cel voor ex-premier Schotte

Gerrit Schotte, voormalig premier van Curaçao, is vrijdagochtend lokale tijd door de rechter veroordeeld tot drie jaar cel en ontneming van het passieve kiesrecht voor vijf jaar. Het vonnis is overeenkomstig de eis.

Door onze correspondent

Volgens het vonnis heeft hij zich vlak voor en tijdens zijn premierschap van 2010 tot 2012 schuldig gemaakt aan onder meer ambtelijke omkoping, valsheid in geschrifte en witwassen.

Gerrit Schotte was de eerste premier na de autonomie van Curaçao in 2010 en is nog steeds parlementslid en leider van de grootste oppositiepartij, de MFK.

De vrouw van Schotte, Cicely van der Dijs, stond in dezelfde zaak ook terecht en is, eveneens overeenkomstig de eis, veroordeeld tot 9 maanden cel.

Populair

Behalve tot gevangenisstraf is Schotte ook voor de duur van vijf jaar het passieve kiesrecht ontnomen, ‘om de democratie van het eiland te beschermen’. De inschatting van juristen is dat dit pas kan ingaan nadat alle beroepsmogelijkheden zijn uitgeput en het vonnis onherroepelijk is geworden.

Schotte is nog steeds bijzonder populair onder een flink deel van de bevolking en verwacht wordt dat hij de verkiezingen van dit najaar kan winnen.

Over de rechtszaak, Gerrit Schotte en zijn verwevenheid met personen en groepen die wel als ‘mafia’ worden aangeduid zie meer:

Politiek Curaçao in de greep van de maffia? (#2) (COLUMN)

Politiek Curaçao in de greep van de mafia? (#1) (COLUMN)

Strafproces Babel eindigt in (krokodillen)tranen

‘Gokmaffia Curaçao kocht geheime dienst om’