Drugs in bagagetrolley op vliegveld Curaçao

Op de luchthaven Hato op Curaçao is afgelopen vrijdag drugs (waarschijnlijk cocaïne) gevonden in een bagagetrolley. Die kunnen er alleen ingestopt zijn door iemand die op het platform werkt, een inside job dus.

Door onze correspondent

Persbureau Curaçao berichtte maandag dat de douane van International Airport Hato op Curaçao drugs heeft gevonden in een bagagetrolley. Navraag bij de douane leverde geen nadere informatie op: het onderzoek is nog in volle gang en om dat niet te belemmeren worden er thans geen mededelingen gedaan over de herkomst of de hoeveelheid aangetroffen drugs.

Reguliere bagage

Bagagetrolleys zijn de karretjes met koffers die in een treintje naar een gereedstaand vliegtuig worden gereden en er op de bestemming weer uitgereden worden. Drugsorganisaties gebruiken vaak trolleys. Men stopt een tas gevuld met cocaïne tussen de reguliere bagage stoppen die een collega op Schiphol er uit haalt. Dit is de gemakkelijke weg, maar de zending kan ook gemakkelijker worden onderschept.

120 kilo

Als een organisatie greep heeft op beide luchthavens, wordt een extra vloer of plafond aan in een trolley aangebracht. Tussen de vloer of plafond en de extra laag worden de blokken coke gestopt. Het is meer werk, maar je kan op die manier veel meer in een keer vervoeren. Tasvervoer is aan een maximum gebonden van 30 kilo, de opgevulde ruimte-methode heeft als maximum 100 tot 120 kilo.

Onderhoud

Het eruit halen van de coke kan eigenlijk maar op een manier. De trolley wordt, nadat de reguliere bagage is uitgeladen, naar de afdeling onderhoud gereden. Daar kan dan in alle rust de drugs eruit worden gehaald.

In de Hato zaak van afgelopen vrijdag weten we nog niet welke methode er gekozen was, maar zodra daar meer over bekend is zullen we dat berichten.