Saunaclub stelt OM aansprakelijk voor schade

De eigenaar van saunaclub Yin Yang in Roermond stelt het Openbaar Ministerie aansprakelijk voor de schade die is ontstaan naar aanleiding van de grootscheepse inval in het bedrijf afgelopen zaterdag. De behandelend officier van justitie wordt persoonlijk aansprakelijk gesteld.

Satudarah

Het Openbaar Ministerie verdenkt het bedrijf ervan een rol te spelen in witwasconstructies van onder meer MC Satudarah. Advocaat Inez Weski stelt tegen Crimesite dat de inval gepaard ging met ‘absurd veel geweld’. Weski:

Honderden met machinegeweren bewapende agenten traden binnen. Er werden zelfs hekken die gewoon open konden uit de grond gewerkt. Personeel en gasten werden bedreigd. Allerlei goederen werden onnodig beschadigd.

Bij de actie werd niemand aangehouden.

De Belgische politie ging naar binnen in het huis van de eigenaar in Maaseik, waar er administratie is meegenomen.

Onbreikbaar

Het bedrijf Yin en Yang bestaat al vele jaren. De eigenaar van het bedrijf, die anoniem wil blijven, spreekt van een blunder. Volgens Weski gaat hij ervan uit dat uit het onderzoek zal blijken dat zijn bedrijf geen enkele overtreding heeft gepleegd.

Weski:

Alle overheidsdiensten, zoals vergunningeninstanties, justitie en fiscus hebben het bedrijf steeds gecontroleerd en goed bevonden, er is geen enkele connectie met enigerlei overtreding. De eigenaar hoopt vooral dat dit alles op zo kort mogelijke termijn wordt opgehelderd. Zeer opmerkelijk is, dat de behandelend officier van justitie schriftelijk en telefonisch tot op heden onbereikbaar is en geen enkele toelichting geeft op dit optreden.

De zaak is in de (Limburgse) media breed uitgemeten, zegt Weski, terwijl er helemaal geen drugs of wapens zijn aangetroffen, zoals in sommige media wel werd gesuggereerd.

Fouten

Volgens advocaat Weski heeft de eigenaar de indruk, dat het Openbaar Ministerie bij gebreke aan bewijs nu met de beslagen op rekeningen en administratie, en publieke beschuldigingen in de media de eigen fouten afdekt. Ze verwacht dat de zaak ‘op de lange baan zal worden geschoven’. Daarom worden vanwege het ‘buiten elke proportie beschadigende optreden’, nu het Openbaar Ministerie en de behandelend officier van justitie aansprakelijk gesteld.