Ex-crimineel schiet ex-crimineel

Paparazzo-fotograaf Ferry de Kok beheerst de media en sociale netwerken met zijn foto van de vrijgelaten Volkert van der Graaf. Hij was iedereen te snel af. De Kok heeft een opmerkelijke transformatie ondergaan van topcrimineel tot topfotograaf. Een portret van de man die in zijn criminele carrière wel The Matrix is genoemd.

Door @Vincent Verweij

Ferry de Kok groeide op in Amsterdam-Oost en raakte bevriend met verschillende jongens die later kopstukken in de onderwereld werden. Onder wie Mink Kok en Donald G. Hij leerde ook de criminelen Dino Soerel, Jules Jie en Jan Femer kennen. Toen Femer begin jaren negentig werd geliquideerd bleek Ferry de Kok één van de laatsten te zijn die hij nog sprak.

Beveiliger

Ferry werkte in de jaren negentig voor een firma die artiesten en zakenmensen begeleidde en beveiligde. Contacten uit die wereld kan hij nu als paparazzo nog goed gebruiken. De Kok is een grote man met indrukwekkend postuur en speelde verdienstelijk ijshockey. Hij schopte het zelfs tot keeper van het Nederlandse ijshockeyteam. Hij trad ook op als beveiliger van Paul de Leeuw en René Froger maar ook van Amerikaanse popiconen en Nelson Mandela. En hij was bodyguard en vriend van een aantal bekende criminelen, zo ook van topcrimineel Johny Mieremet. Hij kende alles en iedereen in de Amsterdamse onderwereld en de politie vermoedde dat hij tot in detail op de hoogte was van de deals van John Mieremet.

Aanslag

Op Mieremet werd in 2002 in Amsterdam een mislukte aanslag gepleegd. In 2003 werd er een aanslag gepleegd op De Kok: zes kogels vlogen dwars door de ruit van zijn woning in Purmerend. De voormalig ijshockey-keeper beschikte hij nog over goede reflexen. Het leek alsof hij de fatale kogel wist af te weren. Sindsdien is hij wel ‘Ferry de Matrix’ genoemd. De Kok verkoos de luwte en trok een tijdje in bij zijn vriend John Mieremet, die ook ernstig werd bedreigd.

Afpersing

In 2005 was De Kok aanwezig toen Haico Endstra, de broer van de vermoordde Willem Endstra, door Mieremet in diens huis werd bedreigd. Dat gesprek is door de Belgische politie afgeluisterd omdat Endstra een microfoon bij zich droeg. De Kok zou eerder ook aan de deur van de woning van vastgoedman (en ijshockey-kennis) Rolf Friedländer in Amsterdam zijn verschenen. Holleeder is veroordeeld voor afpersing van Friedländer, maar mogelijk speelde ook Mieremet daarin een rol.

Thailand

Samen met met Ferry de Kok nam Mieremet in 2005 de wijk naar Thailand. Uiteindelijk wisten Mieremet's vijanden hem daar ook te vinden en lieten hem alsnog doodschieten. Ferry de Kok legden destijds verschillende verklaringen af tegenover de nationale recherche waarin hij met name Stanley Hillis beschuldigde. Ook wees hij Holleeder aan als de opdrachtgever van moorden. Tijdens de begrafenis van Mieremet droeg Ferry de kist.

Dikke maatjes

Na die moord besloot Ferry de Kok uit het milieu te stappen. Hij keerde terug naar Amsterdam en begon rond 2008 als freelance paparazzo zijn brood te verdienen. Hij noemt zijn bedrijf met enig gevoel voor cynisme 'I Shoot People'. Hij is succesvol, zijn opdrachtgevers zijn onder meer. de Telegraaf en weekblad Privé. Dat hij nog steeds goede contacten in het criminele milieu heeft blijkt als Holleeder begin 2012 vrij komt. Ferry maakte lange tijd bijna wekelijks exclusieve foto's van Holleeder die willig voor zijn lens poseerde.

Het kan verkeren in de wereld van de paparazzi en bekende Nederlanders: hij is weer dikke maatjes met de man die hij een jaar eerder beschuldigde van de moord op zijn boezemvriend John Mieremet. 

Lees de verklaringen van Ferry de Kok in De Liquidatiedossiers.