Fraude onderzoek naar goede doelen

De politie doet een groot onderzoek naar witwassen en fraude bij een viertal goede doelen die zich met dierenwelzijn bezig houden. Maar liefst 92% van de donaties bleef aan de strijkstok hangen. Vanochtend werd op verschillende plaatsen in Nederland en Duitsland zoekingen gedaan in woningen en bedrijven.

Er werd beslag gelegd op diverse goederen waaronder administratie, auto’s, contant geld en onroerende zaken. Het onderzoek richt zich op de activiteiten van vier stichtingen en bedrijven die geld inzamelen voor dierenwelzijn. Het gaat volgens de politie o.a. om de Nederlandse Stichting Hulp aan Dieren, Stichting Werelddier en de Stichting Menodi. Uit eerste onderzoek van de politie is de verdenking gerezen dat een groot deel van het gedoneerde geld de afgelopen jaren niet aan de goede doelen is besteed, maar in de zakken van de medewerkers verdween.

Reactie

Er zijn geen aanhoudingen verricht. Directeur Koedam, die twee van de betrokken stichtingen vertegenwoordigt, reageert verbaasd als Crimesite hem belt. ‘Ik weet van niks, ik ben niet geïnformeerd. Huiszoekingen op onze kantoren? Zou kunnen, ik ben vandaag niet op kantoor geweest’.

Woordvoerder Mark Vos van Werelddier laat ons weten: ‘Er is bij ons géén inval geweest, géén beslaglegging ook. Wij werden onaangenaam verrast door berichten in de media waarbij onze naam genoemd werd. Wij hebben geen band of binding met een van de genoemde organisaties.’

Een deel van de mensen die de afgelopen jaren aan één van de vier stichtingen geld heeft gedoneerd, zal actief door de politie worden benaderd.

RTV Oost sprak met de politiewoordvoerder.