Getuige tattoo-zaak beschoten

‘Een belangrijke getuige in de strafzaak tegen de zogenoemde ‘tattookillers’ is in Brazilië beschoten. De schutter miste. K. hoort sindsdien niets met één oor. ‘Dat berichtte de papieren Parool gisteren. De getuige legde verklaringen af in de zaak tegen de broers Cor. en Brian P. die terechtstaan voor een moordaanslag. De getuige zal worden opgenomen in een getuigenbeschermingsprogramma.

Door Paul Vugts. 

“De dader vroeg aan mijn cliënt of hij K. is,” zegt diens advocaat Kerem Canatan. “Hoezo, wie ben jij dan?’ vroeg mijn cliënt. ‘Daar kom je wel achter’, zei de man, waarna hij schoot.” K. rende weg, de schutter is spoorloos. 

L.K. (30) uit Schiedam heeft belastende verklaringen afgelegd tegen enkele hoofdverdachten uit de groep die justitie beschouwt als een criminele organisatie die liquidaties pleegde. De recherche heeft hem uitspraken ontfutseld nadat hij tijdens een verhoor had gevraagd of de opnameapparatuur even uit kon. Vervolgens is hij meermaals verhoord over die onthullingen.

Hij zal worden opgenomen in een getuigenbeschermingsprogramma, maar is in afwachting van de beveiliging naar Brazilië uitgeweken.
K. liet zijn kennissen Cor en Brian P. zijn woning gebruiken als ‘safehouse’. De recherche vond er  drie wapens.

Hij wordt daarom zelf ook verdacht van betrokkenheid bij de criminele organisatie en is twee keer gearresteerd, maar beide keren weer snel vrijgelaten. 

Over twee weken begint de eerste rechtszaak tegen de broers en enkele medeverdachten. Die zaak draait om de mislukte aanslag op de Amsterdamse drugshandelaar Marlon Dalfour op 10 augustus 2009 in Amsterdam-West. In de aanloop naar die zaak werd K. onlangs verhoord bij de rechter-commissaris. De advocaten van Cor en Brian P. probeerden de onderzoeksrechter middels ‘een wrakingsverzoek’ te laten vervangen omdat die de schijn van partijdigheid zou hebben gewekt.

Op 29 april besloot de rechtbank dat de onderzoeksrechter mag blijven zitten. Op 2 mei werd K. beschoten op straat. Hij gaat er van uit dat het schieten een waarschuwing was, omdat de schutter van dichtbij miste. De dader, een blanke man, sprak Portugees.

“Er was geen sprake van een beroving of zoiets. De dader vroeg mijn cliënt naar zijn naam en vroeg geen geld of zo,” zegt raadsman Canatan. “Het is ook wel toevallig dat de schietpartij plaatsvond drie dagen nadat bekend was geworden dat hij alsnog moet worden verhoord als getuige in de zaak tegen de broers Cor en Brian P.” Net zoals K. hebben de broers goede contacten in Brazilië.

Cors vriendin is Braziliaanse.
Canatan wil uit veiligheidsoverwegingen niet zeggen waar in Brazilië de schietpartij plaatsvond. De raadsman wijst er op dat justitie al ruim een half jaar bezig is het getuigenbeschermingsprogramma vorm te geven. “Dat traject loopt al sinds oktober. Ondertussen heeft de officier van justitie (op een inleidende zitting) bekend gemaakt dat mijn cliënt tegen de hoofdverdachten heeft verklaard. Tot op heden is de bescherming nog steeds niet geregeld.”  

K. durft in Brazilië volgens Canatan niet naar zijn werk. “Hij heeft geen geld om zelf bescherming te regelen en evenmin om zich in een ziekenhuis aan zijn oor te laten behandelen. Het is maar de vraag of zijn gehoor helemaal terugkomt.”

De ‘tattookillers’ zijn volgens justitie behalve voor de mislukte aanslag op Dalfour ook verantwoordelijk voor de liquidaties van de in Amsterdam bekende criminelen Boneka Belserang, Yassin Chakor en August Adjoeba, plus de moord op Onno Kuut, een crimineel uit Enschede.
In drie verklaringen heeft L.K. de recherche onder andere verteld dat Jurgen T. auto’s aan zijn gewezen vrienden had geleverd. Hij had in het voorjaar van 2009 gezien hoe T. drie sleutels van even zoveel Volkswagens overhandigde en dat Brian hem daarvoor zevenduizend euro per sleutel betaalde. T. werd opgepakt. K. heeft zich ook door rechercheurs rondrijden en locaties aangewezen waar contacten van Cor en Brian woonden.

Hij vertelde ook over de wapens die hun groep naar zijn idee gebruikte en dat de mannen ‘geen wroeging en geen hart hebben’. Die wapens die in zijn huis waren gevonden, en waarvan hij aanvankelijk had gezegd dat die van hem waren om zijn medeverdachten ‘in bescherming te nemen’, waren van de broers, zei hij.

Bovendien deed hij uit de doeken hoe hij met Cor P. had gesproken over de moord op Kuut. K. raakte ervan overtuigd dat Cor en Brian P. en hun nog steeds voortvluchtige vriend Evert Sijahailatua Kuut hebben vermoord, al kan hij dat niet bewijzen.

Inmiddels beroept K. zich op zijn zwijgrecht. Raadsman Canatan stelt dat justitie hem zijn verklaringen op ontrechtmatige wijze heeft ontfutseld.

Justitie kon vanmorgen niet reageren.’