Gijzeling dreigt om staatsgeheim rapport Demmink

Woensdag wordt het spannend in het strafrechtelijk onderzoek naar verkrachting van twee Turkse minderjarigen door Joris Demmink, de ex-topman van het ministerie van Justitie. De rechter-commissaris dreigt onderzoeker Klaas Langendoen (foto) te gijzelen omdat die weigert te getuigen over een staatsgeheime rapportage over Demmink.

Door @Wim van de Pol

Het Openbaar Ministerie kreeg eerder dit jaar na een artikel 12-procedure de opdracht om Joris Demmink strafrechtelijk te vervolgen. Twee Turkse jongens hebben aangifte tegen hem gedaan. Hij zou hen hebben verkracht in de jaren negentig tijdens bezoeken aan Turkije.

Straatjongens

De Haagse rechter-commissaris hoort Klaas Langendoen als getuige omdat hij in Turkije onderzoek heeft gedaan naar de zaak. Langendoen heeft de jongens gesproken en ook een Turkse oud-politieman die vertelde dat hij straatjongens voor Demmink regelde, voor seks. Hij heeft ook in Nederland onderzoek gedaan.

Pedofiele activiteiten

Tijdens een verhoor bij de rechter-commissaris eerder dit jaar heeft Klaas Langendoen verteld dat hij kennis heeft gekregen van het bestaan van een Nederlands – staatsgeheime – onderzoek naar mogelijke pedofiele activiteiten van Joris Demmink. Langendoen:

Ik heb de rechter-commissaris aangeraden dat rapport op te vragen. Ik heb precies uitgelegd waar het vinden is en wie het heeft gemaakt. De reden die ik gaf is dat naar mijn overtuiging dat rapport direct antwoord kan geven over beschuldigingen ten aanzien van pedofilie van Demmink.

Ernstig misdrijf

De advocaat van Demmink, de officier van justitie en de rechter-commissaris wilden dat Langendoen toe zou lichten welk rapport het betreft en wat er in te lezen zou zijn. Dat weigerde Langendoen: ‘Over bronnen praat ik niet en over de inhoud van een staatsgeheim document mag ik niet praten. Als ik dat zou hebben gedaan had ik een ernstig misdrijf gepleegd waar meerdere jaren celstraf op staat. De rechter-commissaris kan er in overleg wel kennis van nemen.’

Boodschapper

De zitting werd geschorst voor overleg tussen de advocaat van Demmink, de officier van justitie en de rechter-commissaris. Besloten werd het verhoor te verdagen naar een later moment. Dat moment is vandaag, woensdagmiddag 5 november. Langendoen zegt uit voorzorg kleding en toiletartikelen mee te nemen naar het verhoor omdat hij nadere vragen weigert te beantwoorden. Langendoen: ‘Ik vind een gijzeling belachelijk. Ik heb aangewezen waar ze het stuk kunnen vinden. Het lost in één klap de zaak Demmink op. De boodschapper wordt nu onthoofd.’