Helft gevangenen met tweeën in cel

Door de reorganisatie van het gevangeniswezen verdwijnen 1500 van de 12.500 plaatsen voor gevangenen. Ook komt de helft van de gedetineerden in een meerpersoonscel. Door de maatregelen wordt onder meer de Bijlmerbajes (foto) in Amsterdam gesloten. Dat heeft staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven bekend gemaakt.

Naast de Bijlmerbajes gaan gevangenissen in Breda, Haarlem en Arnhem dicht. In Tilburg zullen geen Nederlandse gevangenen meer worden vastgehouden, maar mogelijk blijven daar wel Belgische gedetineerden zitten. Op dit moment zitten er al 650 gevangenen in de Tilburgse cellen.

Daarnaast moet de jeugdgevangenis in Zeist haar deuren sluiten. Ook de gevangenis in Veenhuizen voldoet niet aan de nieuw gestelde criteria, maar het ministerie wil vanwege de werkegelegenheid in die buurt een gevangenis behouden.

Het kabinet wil de gevangenissen versoberen. Daarom verdwijnt het avond- en weekendporgramma voor een deel. Ook moet de gemiddelde duur van een tbs-behandeling worden verkort van tien naar acht jaar.

Teeven wil ook dat gevangenen zelf gaan meebetalen aan hun straf. Hoe groot dat bedrag zou moeten zijn, is niet bekend. Ook komen er honderden gevangenen vrij met een enkelband. Het zou in eerste instantie gaan om zo’n 1600 gedetineerden. Ook zij moeten daaraan meebetalen. Die gevangenen moeten van Teeven verplicht aan het werk.