Hof verwerpt alle verweren Passage

Het gerechtshof van Amsterdam heeft in het hoger beroep in de Passage-zaak vrijdag alle preliminaire verweren die de advocaten in de zaken Siegfried S., Mohamed R. en kroongetuige Peter la Serpe zijn gevoerd op de zitting van 13 september verworpen. "Moppie" R. is op 29 januari 2013 door de rechtbank veroordeeld tot levenslang voor de moord op vijf mensen in 1993 en voor een poging tot moord in 2000. 

Wel ontvankelijk 

Zijn advocaat Jan-Hein Kuijpers had aangevoerd dat R. na uitlevering door Spanje onrechtmatig was vastgezet. R. heeft in Nederland een aantal jaren vastgezeten wegens verdenkingen van betrokkenheid bij delicten waarvoor hij door Spanje niet was overgeleverd. Kuijpers had daarom niet ontvankelijkheid van het Openbaar Ministerie bepleit. Het hof vindt wel de naleving van de internationale rechtsregels gebrekkig is geweest. Achteraf is echter wel toestemming voor het vastzetten van R. gekomen. Volgens het hof heeft een Nederlandse rechter volgens de nationale regels het verloop van de voorlopige hechtenis van R. regelmatig beoordeeld. Het onderzoek is daarom niet nietig en het Openbaar Ministerie is wel ontvankelijk. Zie arrest.

Deal

Kroongetuige Peter la S. is veroordeeld tot acht jaar gevangenisstraf voor zijn betrokkenheid bij moord op Kees Houtman in 2005 en de poging tot moord op Thomas van der Bijl in 2005 en 2006 en ook voor uitlokking van een moord op G. Van Dijk in 2004 en 2005. La Serpe sloot een deal met justitie in ruil voor verklaring zodat zijn strafeis veel lager was dan normaal. Toch is het Openbaar Ministerie in hoger beroep gegaan.

Geen misbruik

Zijn advocaat wilde dat het gerechtshof de zaak niet zou voortzetten La Serpe omdat het OM misbruik van recht zou hebben gepleegd. Het OM zou alleen maar hoger beroep hebben ingesteld om La Serpe onder druk te blijven zetten om aan zijn verplichting om in de zaken tegen andere verdachten als getuige verklaringen af te leggen ook in hoger beroep te voldoen. Het hof vindt dat pas als het hoger beroep is afgerond kan blijken of La S. zich nog steeds aan de afspraak is blijven houden. Er is geen garantie dat La Serpe blijft verklaren. Dus had het OM wel een belang bij het hoger beroep en is er geen misbruik gemaakt van het recht, aldus het hof.

Siegfried S. is tot levenslang veroordeeld in de Passage-zaak voor een dubbel moord in Antwerpen in 1993. Zijn advocaat had betoogd dat de vervolging niet volgens de strafprocessuele regels was verlopen maar het hof is het daar niet mee eens.