Hoger beroep Gerrit Schotte uitgesteld

Op Curaçao is de regiezitting in het hoger beroep tegen het vonnis van oud-premier en nog steeds parlementariër/ politicus Gerrit Schotte en zijn vrouw tot nader order aangehouden. Dit heeft het Gemeenschappelijk Hof van Justitie afgelopen donderdag aan het Openbaar Ministerie meegedeeld. Het Hof had eerder deze maand de regiezitting bepaald op 11 augustus. 

Het stel werd op 11 maart van dit jaar door de rechtbank veroordeeld tot een gevangenisstraf van drie jaar voor Schotte en een celstraf van achttien maanden voor zijn vrouw Cicely van der Dijs. Bovendien werd Schotte voor een periode van vijf jaren ontzet uit het passieve kiesrecht waardoor hij gedurende die tijd niet gekozen kan worden tot lid van het parlement, noch herkozen kan worden tot premier. 

Naast de veroordeling voor valsheid in geschrifte, witwassen en het voorhanden hebben van ‘frequency jammers’, werd Schotte tevens veroordeeld voor ambtelijke omkoping en de valse aangifte van het verlies van zijn diplomatieke paspoort. De ambtelijke omkoping betrof de omkoping van Schotte door de Italiaans-Nederlandse casinobaas Francesco Corallo.

Advocatenwissel

Vlak nadat de datum voor de behandeling in hoger beroep bekend werd gemaakt, liet Schotte weten dat zijn advocaat en vriend, mr. Eldon ‘Peppie’ Sulvaran evenals diens kantoorgenoot mr. Paula Janssen, die hem en Van der Dijs tot op dat moment in de zaak Babel hadden vertegenwoordigd, zich hadden teruggetrokken.

Sulvaran heeft daarvoor geen reden gegeven, maar Schotte zei dat hij opzoek ging naar een advocaat die hij kan betalen. Die betaalbare advocaat bleek mr. Geert-Jan Knoops en zijn vrouw Carry te zijn. 

De advocatenwissel was in de Curaçaose pers al voorspeld door ‘Schotte-watchers’  die aangaven dat daarmee een uitstel van het hoger beroep kon worden verkregen.

De behandeling van zijn zaak wordt op die manier over de verkiezingen van 30 september heen getild, waardoor Schotte daaraan kan meedoen en weer verkozen kan worden.

Zijn partij, de MFK, waarvan hij de leider is, heeft in de peilingen de meeste kans om de grootste van het eiland te worden en Schotte zou dan weer premier kunnen worden.

Mag Knoops pleiten op Curaçao?

In vorige strafzaken is het optreden van een Nederlandse advocaat op Antilliaanse bodem uitvoerig betwist en besproken.

Er is daarop door het Hof uitgesproken “dat naar Antilliaanse recht een niet-ingeschreven advocaat uit Nederland in incidentele strafzaken alleen dan kan worden toegelaten als hij optreedt naast en in samenwerking met een ingeschreven Antilliaanse advocaat.”

Dat doet het echtpaar Knoops. Naast Knoops en diens vrouw treedt als advocaat voor Schotte de Curaçaose advocate Marije Vaders op. 

Reden uitstel

De reden voor het uitstel is dat het nieuwe verdedigingsteam van Schotte en Van der Dijs tijd nodig heeft om de zaak te bestuderen. Dit verzoek is dus door het Hof gehonoreerd.

In een reactie laat het OM weten dit besluit te betreuren en af te wachten tot er een nieuwe datum bekend wordt gemaakt voor de regiezitting. “Tot op dit moment is hier geen datum voor vastgesteld”, aldus het OM.

Eerdere berichten in de reeks Politiek Curaçao in de greep van de mafia? 

Column 1

Column 2

Column 3

Column 4