Inval woonwagenkamp Den Bosch (UPDATE)

In Den Bosch is de politie donderdagochtend om 06.00 begonnen met een grote actie op een woonwagenkamp aan de Deutersestraat. Er zijn 16 bewoners in verzekering gesteld op verdenking van witwassen. Het Integraal Afpakteam Brabant heeft alle woningen doorzocht met assistentie van personeel van Defensie dat gespecialiseerd is in het vinden van verborgen ruimtes. Er waren ook ambtenaren van de FIOD, Belastingdienst en Sociale Recherche bij. 

In totaal zijn ongeveer 300 ambtenaren ingezet. Een deel hiervan schermde het woonwagencentrum geheel af. Er zijn geen incidenten gemeld.

Onder leiding van het Openbaar Ministerie zijn alle aanwezige personen meegenomen naar verschillende politiebureaus. De zes aanwezige kinderen (van 0 tot 13 jaar) zijn door de gemeente ondergebracht bij familie of herenigd met hun ouders. Van de 23 aangetroffen volwassenen worden er 16 in verzekering gesteld op verdenking van witwassen.

Het strafrechtelijk onderzoek richt zich voornamelijk op het vinden van vermogensbestandsdelen, zoals contant geld, luxe goederen maar ook bankpassen en eigendomsbewijzen, aldus de politie. Naast contant geld stuitte het Integraal Afpakteam Brabant op verschillende plaatsen ook op vuurwapens.

Naast het zoeken op de locatie voert de gemeente bestuurlijke controles uit naar onder andere overtredingen in het kader van illegale bebouwing en grondbezit. Netbeheerder Enexis is inmiddels ter plaatse vanwege illegale afname van stroom.