Janus van W: een ton coke per week

Eindhovenaar Janus van W. is een van de verdachten in de grote drugsoperatie Trefpunt. Van W., vanwege zijn uiterlijk ook wel Harry Potter genoemd, wordt door de Belgische justitie als een van de grootste drugshandelaren van Europa gezien. Toch is hij voor het grote publiek een onbekende. Een mini-biografie. 

Door Timo van der Eng

Janus werd op tweede kerstdag 1961 geboren op het kamp aan het Doolplein in Eindhoven.Vader Gradje verdient zijn brood met de handel in auto’s en schroot. In de jaren negentig stappen vader en zoon in de wiethandel. Ze specialiseren zich onder andere in het smokkelen van softdrugs in kampeerwagens, zo blijkt  tijdens behandeling van de zogenoemde Orka-zaak voor de rechtbank in Den Bosch. Janus en zijn vader krijgen daarvoor vier en vijf jaar cel.

Lommel

Janus vestigde zich officiëel in Zuid-Afrika, maar woonde eigenlijk in een bungalowtje op camping Parelstrand in het Belgisch-Limburgse grensdorp Lommel. Tegelijk bezitten zoon Richard en dochter Catharina aan de plaatselijke Luikersteenweg twee kolossale villa’s, met mini-dierentuin en een vijver met de duurste koi-karpers.

Janus blijkt in 2003 een grote speler op de xtc-markt als in Sydney 860.000 xtc-pillen worden gepakt, daar dan de op één na grootste drugsvangst ooit. De pillen, die een straatwaarde hadden van 34 miljoen euro, zaten verstopt in landbouwvoertuigen van de Belgische handelaar Marnix B., die net als Janus en 24 anderen werd gearresteerd. De lading was vanuit Zeebrugge verstuurd. Uiteindelijk zou Janus voor deze smokkel 6 jaar cel krijgen in België.

Eerder was Van W. in België al eens veroordeeld voor tien jaar. Hij werd toen schuldig bevonden aan het leiden van een criminele organisatie.

Ton cocaïne per week

De top van de groep van Van W. bestond toen onder meer uit een Israeliër, die relaties had met het Mexicaanse Golf-kartel, en een Amsterdammer van Surinaamse komaf die de beleggingen regelde, met name in Dubai. Ze deden in hasj, amfetamines, xtc en cocaïne. Groot-Brittannië was de belangrijkste afzetmarkt van de bende, maar ook Duitse en Italiaanse organisaties kochten drugs bij Van W. De Belgische openbaar aanklager schatte dat Janus en zijn vrienden soms 1 ton cocaïne per week verkochten.

De groep werd uiteindelijk opgerold na een langdurige undercover-operatie van twee Britse agenten (Nina en Billy), die op de camping verbleven waar Janus woonde. De belangrijkste partner van Janus, Robert van V., kreeg eveneens tien jaar cel.

Vrije voeten

In de zomer van 2015 werd Janus op vrije voeten gesteld. Gisteren, een half jaar na zijn voorwaardelijke invrijheidstelling, werd bekend dat Harry Potter opnieuw verdachte is in een groot xtc-onderzoek. Er werden onder andere invallen gedaan in panden die gelinkt worden aan Van W. Janus zelf werd niet aangetroffen; hij verblijft met zijn zoon Richard in Paraguay, voor zaken.

Trivia

In 2009 werd er een aanslag gepleegd op Janus van W. Dader: Piet P., de achterneef van Harry Potter. Reden: er was ruzie om geld. Janus werd geraakt in zijn arm. De achterneef draaide voor twaalf jaar de cel in.

Jongere broer Tinus van W. werd ook veroordeeld voor deelname aan een criminele organisatie, waarvoor Janus tien jaar achter de deur ging. Tinus kreeg vier jaar gevangenis.