Doodziek uitgeleverd naar Turkije?

Er is nog geen nieuws over de asielaanvraag van de doodzieke Senol Kabak (47) die in de gevangenis van Lelystad wacht op uitlevering naar Turkije. Kabak lijdt aan perifere polyneuropathie als gevolg van diabetis. Door deze aantasting van het zenuwstelsel kan Kabak niet lopen en is iedere beweging zeer pijnlijk. Artsen in de gevangenis willen geen uitspraak doen over zijn levensverwachting. Turkije heeft om uitlevering van de man gevraagd maar daar zal hij geen medicatie noch de nodige verzorging kunnen krijgen.

Kabak en zijn familie vrezen dat hij in Turkije op een matras op de grond van een cel terechtkomt. De dure medicatie van 24 tabletten (met onder meer morfine) per dag zal hem waarschijnlijk ook worden onthouden. Zijn zus Emine: ‘Nederland gaat ervan uit dat de medische zorg in Turkije op peil is. Ja, maar niet in de gevangenis.’

Genezing is sowieso niet meer te verwachten, zo hebben artsen in de gevangenis geconcludeerd. Anderhalf jaar heeft Kabak erover gedaan om de zorg te krijgen die hij nodig heeft. Hij moest bewijzen dat hij een ziekte heeft. Inmiddels heeft hij een elektronisch bed en een rolstoel. Zijn toestand gaat achteruit. Hij heeft voortdurend pijn en moet vaak overgeven. Hij heeft dikke voeten en steunkousen. Om te kunnen douchen en op te staan en zich aan te kleden heeft hij hulp nodig. 

Senol Kabak zit alleen nog in Nederland omdat er nu een asielprocedure loopt. Als die wordt afgewezen zal hij worden uitgeleverd naar Turkije maar wanneer is nog onbekend.

Kabak is in september 2010 aangehouden in Amsterdam. Hij was verdachte in een heroïnezaak in Nederland maar die zaak is geseponeerd. In Turkije heeft een getuige gezegd dat Kabak een moordaanslag heeft laten plegen op de man die zijn broer zou hebben vermoord, vandaar het uitleveringsverzoek. Het is onbekend hoe serieus deze verklaring is.

Senol Kabak is geen lieverdje, maar hij is niet zijn broer. Erol Kabak (foto onder) pleegde in Nederland in de jaren tachtig en negentig meer dan 41 (bank)overvallen en schoot daarbij flink in het rond. In 1992 schoot hij (toen 25) bij een motel in Vinkeveen na een achtervolging door de politie de 40-jarige agent Imam Klaassen dood. Hij ontsnapte twee keer uit een Nederlandse gevangenis, de laatste keer ontkwam hij naar Turkije, waar hij in detentie in opdracht werd vermoord. 

De indruk bestaat dat Nederland weinig over heeft voor Senol Kabak, de broer van deze zware crimineel. Zijn advocaat vindt hem uitleverings- en detentieongeschikt. Maar de rechter heeft op grond van het vertrouwensbeginsel (het vertrouwen dat Nederland heeft in de rechtsstaat van een bevriend land) geoordeeld dat de uitlevering toch is toegestaan.

De zus en ouders van Senol Kabak zouden willen dat hij thuis door zijn familie zou worden verzorgd met een elektronische enkelband.

Senol Kabak woonde sinds 1971 in Nederland maar raakte na een scheiding zijn verblijfsvergunning kwijt en heeft zich nooit laten naturaliseren. Daarom is het aanvragen van politiek asiel in Nederland zijn laatste kans.