Kroongetuige Nabil B. zegt contract met justitie op

Kroongetuige Nabil B. heeft een contract met justitie over zijn bescherming eenzijdig opgezegd. Dat kan van invloed zijn op het Marengo-proces waar verschillende verdachten terecht staan voor meerdere liquidaties.

B. voelt zich belazerd door het Team GetuigenBescherming (TGB) van justitie en weigert nog langer met het team samen te werken, aldus De Telegraaf. Het conflict komt voort uit het feit dat B mogelijk wordt overgeplaatst naar een huis van bewaring (hij zit nog in voorarrest) waar veel minder mogelijkheden voor beveiliging zijn. B. verblijft momenteel in een speciale vleugel van de PI in Vught. Dat deel is speciaal bedoeld voor kroongetuigen en wordt extra beveiligd. Daar zou B. dus uit moeten vertrekken. Mogelijk zou hij dan in een huis van bewaring terecht kunnen komen waar ook verdachten van het Marengo-proces gedetineerd zitten.

Onduidelijk

Het is nog niet duidelijk welke consequenties het opzeggen van het contract door Nabil B. zal hebben voor het Marengo-proces. Naast het contract over de bescherming heeft B. ook een overeenkomst  gesloten over zijn strafvermindering. (In ruil voor zijn verklaringen over de organisatie van Ridouan Taghi (foto) gaat het Openbaar Ministerie 12 jaar cel tegen B. eisen voor zijn betrokkenheid bij 2 liquidaties.) De ruzie tussen B. en het TGB hoeft nog niet te betekenen dat de kroongetuige als verloren beschouwd moet worden voor het Marengo-proces. Zijn reeds eerder afgelegde verklaringen zijn gewoon bruikbaar. Wel kan B. weigeren nog verder te verklaren of op de zittingen van het proces te verschijnen. Vooralsnog heeft B. niet te kennen gegeven te willen stoppen met verklaren.

Hoge prijs

Naast ontsleutelde pgp-berichten, spelen volgens het Openbaar Ministerie de verklaringen van kroongetuige Nabil B. een heel belangrijke rol in de bewijsvoering. B. heeft Ridouan Taghi samen met Saïd Razzouki aangewezen als opdrachtgevers van meerdere liquidaties. Het tweetal staat al maanden op de Nationale Opsporingslijst, maar nog steeds ontbreekt ieder concreet spoor. B. betaalde een zeer hoge prijs voor het afleggen van zijn verklaringen: zijn onschuldige broer Reduan werd vorig jaar op 29 maart door een huurmoordenaar doodgeschoten in zijn kantoor in Amsterdam-Noord.  Na de moord op de onschuldige broer, moest een andere broer van B., die een hoge functie beklede bij KPMG halsoverkop uit zijn huis in Den Haag worden gehaald. Achteraf heeft justitie toegegeven dat de inschatting van de dreiging voor de familie van kroongetuige Nabil B. niet goed is geweest.

Blunder

Het Openbaar Ministerie blunderde in dit dossier ook door een foto van kroongetuige Nabil B. te verstrekken aan de advocaten van de verdachten van het Marengo-proces. Het portret verscheen daarop – geblurd – in de media.

Binnen justitie zegt niemand te begrijpen waarom Nabil B. op dit moment afziet van beschermende maatregelen, aldus De Telegraaf.