Kuster was ook in skybox 233

De van valsheid in geschrifte verdachte Eric Kuster (47) had vorige jaar op het feest van Sensation White in de Amsterdam Arena wel een kaartje voor het VIP-deck, maar behoorde niet tot de door transportondernemer Peter Steenbakkers uitgenodigde gasten van skybox 233. Dat blijkt uit het onderzoeksdossier van de zaak. Naar eigen zeggen was Kuster wel 'verschillende keren' in de box. De laatste keer was 'ongeveer drie kwartier a een uur voor het incident', zo vertelde hij aan de rechter-commissaris.

Rondje

Hij zegt in de koninklijke lobby miljonairsondenemer Yves Gijrath tegen het lijf gelopen te zijn. Van hem hoorde hij dat Estelle en Badr er ook waren. Hij zegt die avond zelf samen met Badr ook nog een rondje door de Arena te hebben gelopen. Na het incident heeft hij de gewonde Koen Everink zien zitten.

Estelle

Kuster kende Estelle Cruijff al meer dan elf jaar, zei hij. Met Badr Hari had hij nog contact totdat deze werd opgepakt in de zomer van 2012. Hari mocht na zijn voorwaardelijke vrijlating geen contact hebben met getuigen. Maar hij had op zondag 11 november in de ochtend wel contact met Kuster, in het huis van Estelle Cruijff in Amsterdam. 'We hebben niet over de avond van het incident gesproken. Wel hebben we het gehad over de detentie van Badr en over de rechtszaak.'

Peter

Over het vertrek uit de Arena zegt Kuster: 'U vraagt mij naar aanleiding van mijn verklaring hoe ik ben weggegaan uit de Arena. Ik ben naar de eerste uitgang die ik zag gelopen en dat was een draaitrappetje direct in de buurt van de box van Peter [Steenbakkers]. Ik ben naar een lagere verdieping gegaan. Daar ben ik via de tribune het stadion uiteindelijk uitgegaan. Hoe ik precies ben gelopen weet ik met meer. Op die tribune die onder de skyboxen lag en die leeg was kwam ik Peter en een donkere man met een staart tegen. Peter vertelde mij dat er een vechtpartij in zijn box had plaatsgevonden en dat hij even geen zin had in politie ook omdat hij een bedrijf moest runnen. Ik vroeg Peter of Badr bij de vechtpartij betrokken was geweest. Peter zei: "dat zou kunnen".'

De rechtszaak tegen Badr Hari en medeverdachte Ferhat Y. gaat op 22 januari verder.