Maffia ontdekt kunsthandel

Zeker acht Italiaanse maffiaorganisaties hebben de handel in valse kunst ontdekt. Naar schatting verdienen de organisaties ruim 78 miljoen euro aan de handel voor nep kunstwerken. Het gaat voornamelijk om grote meesters uit de twintigste eeuw, die in laboratoria door vervalsers worden nagemaakt.

Afgelopen december werden in totaal 58 valse schilderijen en beelden gevonden, die zo'n 6,5 miljoen euro waard zouden zijn. De voorzitter van de Modigliani-stichting, die de originele kunstwerken had gemaakt, bleek ook betrokken te zijn bij de vervalsing.

'Natuurlijk is het een interessante business voor de maffia', zegt een politieagent in Rome die anoniem wil blijven omdat hij deel uitmaakt van een geheim team dat de handel in kunstwerken tegen moet gaan in De Telegraaf. 'Het is nog een nieuwe markt, waar de maffia veel voordelen in ziet.' 

Een vervalser zou zo'n veertig a vijftig euro kwijt zijn om het schilderij te maken. Hij verkoopt het schilderij voor een paar honderdduizend euro. Daarnaast is het een aantrekkelijke handel omdat er maar een paar jaar gevangenisstraf op staat. Ook zijn de risico's minder groot dan in de drugshandel, waar veel geweld wordt gebruikt.

De vervalsers gebruiken allerlei trucs om de schilderijen echter te maken. Zo worden er theevlekken op gemaakt om de werken ouder te doen lijken. De Italiaanse politie heeft dan ook specialisten in dienst om de schilderijen van echt te onderscheiden.

Ook in Nederland lijkt vervalste kunst een steeds groter probleem te worden. Experts durven steeds minder vaak een kunstwerk in twijfel te trekken uit angst voor claims, schrijft Het Parool zaterdag. Bovendien zijn er weinig experts die populaire kunstenaars uit Amerika, zoals Andy Warhol, kunnen beoordelen.

Ook is er slechte zelfregulering in de Nederlandse markt, zegt kunsthistoricus en galeriehouder Willem Baars in Het Parool. 'In Frankrijk en Duitsland zijn ze veel strenger. Daar wordt valse kunst meteen uit de handel gehaald. Hier moet een vervalser op heterdaad worden betrapt.'