“Ndrangheta”-verdachte naar België

Nederland heeft woensdag Silvio A. en medeverdachte Nico B. aan Belgische autoriteiten overgeleverd. Tegen de twee liep een Europees aanhoudingsbevel. Ze waren aangehouden toen ze zaten te eten in een Japans restaurant in Amsterdam. Op 30 mei was er een grootscheepse politieactie die gericht was op een criminele organisatie die in drugs handelde en geld witwaste.

De invallen waren in België, Nederland en in Slovakije. De meeste invallen hadden plaats in het Belgische Maasland, waar de leden van de familie A. woonachtig zijn. De familie A. is van Italiaanse afkomst en heeft internationale contacten.

Eén van de clans van de Calabrese maffia 'Ndrangheta draagt dezelfde naam maar het is niet bekend of er daadwerkelijk een verband bestaat met de Belgische familie A.

Paarden

Bij de operatie werden 66 voertuigen, paarden, 158.000 euro, 123 Blackberry’s en vuurwapens in beslag genomen. 

De achttien in België aangehouden verdachten zijn vorige week dinsdag voor de raadkamer in Hasselt verschenen. De raadkamer besliste drie vrouwen en een man vrij te laten, maar het federale parket tekende beroep aan. De Kamer van Inbeschuldigingstelling in Antwerpen zal zich volgende dinsdag over hun aanhouding buigen.

Cocaïne

Het gerecht verdenkt de organisatie ervan tussen september 2012 en mei 2013 vijf cocaïnetransporten georganiseerd te hebben voor een totaal van tussen de 2 en 2,5 ton. De drugs werden vanuit Zuid-Amerika via de havens van Rotterdam en Antwerpen geïmporteerd en waren bestemd voor de markten in België, Nederland en Groot-Brittannië. Op 15 maart werd in Opglabbeek 330 kilo coke onderschept.