Nederlander gepakt bij grote drugsvangst Ecuador

Bij een grote politieactie in Ecuador zijn vijftien drugscriminelen aangehouden, waaronder een Nederlander. De andere verdachten zijn acht Colombianen en zes Ecuadoranen. Alle verdachten zouden banden hebben met het Colombiaanse drugskartel Los Urabeños.

De verdachten werden in verschillende plaatsen in het westen van Ecuador gepakt. Elf van de verdachten werden in de provincieplaats Santa Elena gepakt. Daar werd ook drie ton cocaïne gevonden op een binnenplaats van een huis.

Visser

De woning is volgens lokale media van een visser. Buurtbewoners zeggen dat de laatste tijd vaak bestelbusjes en luxe auto's bij de visser op bezoek kwamen.

De politie van Ecuador noemt de vangst een van de belangrijkste van de afgelopen jaren. Sinds de politie heeft besloten het drugskartel Los Urabeños aan te pakken, is de hoeveelheid in beslag genomen drugs flink toegenomen.

Paramilitaire milities

Dit jaar is er in totaal 41 ton in beslag genomen. Vorig jaar werd er 42 ton drugs gevonden, in 2011 nog 26, tegen 18 ton in 2010. Ecuador wordt gezien als belangrijk doorvoerland in de richting van de Verenigde Staten en Europa.

Het drugskartel Los Urabeños is erg actief in Ecuador. De organisatie ontstond tien jaar geleden uit de Colombiaanse extreemrechtse paramilitaire milities AUC.