Neergeschoten man La Rambla is Jori van Z.

Eén van de mannen die dinsdag werd neergeschoten voor een hotel in de buurt van de bekende boulevard La Rambla in Barcelona is de 26-jarige Jori Sven van Z. Hij raakte gewond aan zijn buik. Eerder werd gemeld dat hij de Belgische nationaliteit had, maar hij had valse identiteitspapieren. Van Z. staat internationaal gesignaleerd bij Interpol.

Dat melden Spaanse media. De identiteit van de Nederlander is inmiddels bevestigd door de Spaanse politie. Er gingen al geruchten dat Van Z. zat ondergedoken in Spanje.

Schietpartij in Eindhoven

Van Z. is lid van de motorclub No Surrender, en was in 2014 betrokken bij een schietpartij voor een woning in Eindhoven.

In oktober 2014 doken negen mannen voor de woning op, sommigen in jacks van No Surrender. Er vond daarop een schietpartij plaats tussen de negen mannen aan de ene kant en de bewoner en een vriend aan de andere kant. Van Z. zou bij de aanvallers horen. De schietpartij werd vastgelegd op bewakingscamera’s van het huis. Bekijk de beelden onderaan dit bericht.

Mislukte liquidatiepoging

De Nederlander ligt sinds de schietpartij in Barcelona in het ziekenhuis. Hij werd geraakt in zijn buik. De Brit die ook werd beschoten werd niet geraakt, maar raakte gewond door glasscherven. Hij is inmiddels uit het ziekenhuis ontslagen.

De Spaanse politie meldde eerder al dat de schietpartij waarschijnlijk een mislukte liquidatiepoging was. Een van de doelwitten had een tatoeage die wijst op banden met een criminele organisatie, aldus de politie.

Beide doelwitten wisten te vluchten. De Brit ontkwam via de hotellobby en de achterdeur van het hotel. Van Z. vluchtte een kledingzaak binnen. De schutter ging er daarop te voet vandoor. Hij is daarbij gefilmd door bewakingscameras (zie foto). Later stapte hij in een taxi. Hij wordt nog altijd gezocht.