Nieuwe aanhouding bom-zaak Martin Kok

De politie heeft dinsdagavond een 26-jarige man uit Utrecht aangehouden in het onderzoek naar het explosief dat onder de auto van Martin Kok is geplaatst. Het gaat om een man uit Utrecht. Hij wordt verdacht van het plaatsen van de bom onder de auto van Kok. 

De aanhouding vond plaats nadat de politie eerder die dinsdag een bericht had gepubliceerd waaruit duidelijk werd dat een zwarte Audi A4 gebruikt was als vluchtauto door degenen die betrokken waren bij het plaatsen van de bom. Die Audi werd half uitgebrand teruggevonden in Nieuwegein. Ook maakte de politie toen bekend dat er een 47-jarige man uit Zuid-Holland was aangehouden. Hij zou de bom niet hebben geplaatst, maar wel op een andere manier betrokken zijn. De nu gearresteerde man uit Utrecht is dus de tweede aanhouding in de zaak.

‘Broodtrommelbom’

Kok reageerde na de vondst van de bom onder zijn auto vorig jaar juli nogal laconiek. ‘Wappiediewappo, bommeroni’ riep hij zwaar onder invloed en lachend tegen de camera. ‘Ze doen hun best maar.’ Tegen zijn biograaf vertelde hij later stoïcijns dat de bom niets voorstelde: ‘een broodtrommelbom’. In werkelijkheid ging het om een explosief dat veertig krachtiger was dan een granaat.

Kok plaatste zelf ook ooit bom

Begin jaar negentig was Kok op zoek naar geld van de vader van zijn toenmalige vriendin. Dat was verdwenen bij de Volendamse belastingadviseur Jan Guyt, alias Jan Cottaar. Veel Volendammers waren grote sommen cash kwijtgeraakt aan Cottaar. Toen Martin dat geld probeerde terug te krijgen, ging het er niet zachtzinnig aan toe. Zo plaatste Kok een bom onder de dure auto van Cottaar. Kok in het boek Kokkie: ‘Het was een tekenfilmbom. Een paar samengebonden strijkers met een knipperend lampje, dat was alles.’ Kokkie kreeg voor mishandeling van Jan Cottaar trouwens twee jaar cel. Van de 150.000 gulden die zijn schoonvader was kwijtgeraakt, had Kok er 25.000 terug kunnen halen.