Vijf arrestaties internationale coke-handel

In Nederland en Spanje zijn vijf mensen aangehouden die vermoedelijk deel uit maken van een internationaal opererende drugsorganisatie. Zij worden verdacht van aanschaf en handel in grote partijen cocaïne in Zuid-Amerika en Afrika met West-Europa als eindbestemming.

 

De hoofdverdachte, een 43-jarige man uit Suriname en een 38-jarige medeverdachte werden 3 april op verzoek van het Landelijk Parket aangehouden in Barcelona. Zij waren daar om hun favoriete voetbalclub FC Barcelona tegen AC Milan te zien spelen.

De drie andere verdachten werden in Nederland gearresteerd. Twee van hen (32 en 37 jaar) op Schiphol na aankomst met een vlucht uit Spanje en een man van 44 werd in een woning in Amsterdam aangehouden. Bij twintig doorzoekingen in woningen in Amsterdam, Almere en Barcelona zijn computers, mobiele telefoons en administratie in beslag genomen.

De drie in Nederland aangehouden verdachten zitten sinds hun aanhouding in voorlopige hechtenis. De twee die in Spanje zijn gearresteerd, zijn donderdag naar Nederland overgebracht en worden vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris in Rotterdam. 

De Nationale Recherche startte begin 2010 een onderzoek na de onderschepping van 1017 kilo cocaïne in een container met whisky in de haven van Rotterdam. Het onderzoek richtte zich later ook op de smokkel van 400 kilo cocaïne naar Hong Kong en een vangst van 1500 kilo cocaïne in Kaapverdië.

Het Openbaar Ministerie zegt in een persverklaring het volgende over de verdachten: ‘De verdachten reisden de afgelopen jaren wereldwijd, waaronder naar een groot aantal landen in Zuid-Amerika, waar zij ontmoetingen hadden met vermoedelijk criminele zakenpartners. Opvallend was dat veel van deze ontmoetingen werden gecombineerd met een bezoek aan voetbalwedstrijden, popconcerten en carnaval. De verdachten reisden veelal business-class, verbleven in luxe hotels en verkeerden daarbij regelmatig in vrouwelijk gezelschap. Ze onderhielden onderling contact met steeds wisselende smartphones en prepaid telefoons en gebruikten versluierende taal.’