Tech-ondernemers in cokezaak

De hackers die deel uitmaakten van een criminele organisatie die heroïne en cocaïne smokkelde via de haven van Antwerpen, door in te breken in de computernetwerken van grote havenbedrijven, bemachtigden pincodes van containers waarin drugs zaten verstopt. Dat schrijft Het Nieuwsblad zaterdag. 

 

Pincodes

Met de pincode kan op geautomatiseerde haventerreinen automatisch een kraan in werking worden gezet die de juiste container uit de stack haalt. Andere leden van de groep reden dan vrachtwagens het terrein op om de container op te halen, voor de eigenaar daartoe de kans kreeg. Soms lukte dat niet. Eén zending werd onder bedreiging met AK-47's van de weg gehaald in Belgisch Limburg.

Door in te breken kregen leden van de groep ook toegang tot de papieren van de containers. Ook konden de locatie van containers na aankomst in de haven sturen.

Afluisterapparatuur

Volgens Het Nieuwsblad plaatsten de computerspecialisten niet alleen de websites van de bedrijven, ze plaatsen ook zelfgebouwde, hoogtechnologische afluisterapparatuur in de havenbedrijven. ‘Die hackers staan in hun vakgebied in Vlaanderen op eenzame hoogte’, zegt parketwoordvoerder Paul van Tigchelt. ‘Blijkbaar was het voor hen een uitdaging om deze klus te klaren.’

Whizzkid

De twee verdachte hackers geheim zijn bekende figuren in de tech-sector in België: Davy van de Moere en Filip Maertens (foto boven). Van de Moere is bestuurder van Mondial Telecom, dat de app BeCherry (waarmee je vanuit een wifi- zone gratis kan telefoneren met een iPhone naar een andere iPhone) op de markt bracht.

Samsung

Maertens is de stichter van het Antwerpse bedrijfje Argus Labs, dat de app Jini ontwikkelt die op basis van je voorkeuren, gedrag en sociale entourage gepersonaliseerde dingen voorstelt uit je onmiddellijke omgeving. Een maand geleden werd bekend dat Samsung een half miljoen euro gaat investeren in Jini.

De federale politie arresteerde op 11 juni Davy Van de Moere op verdenking van hacking, deelname aan een crimi- nele organisatie en invoer van verdovende middelen. Filip Maertens was op dat moment in Parijs. Toen hij vernam dat zijn compagnon was gearresteerd, keerde hij naar België terug. Hij werd door de raadkamer vrijgelaten onder voorwaarden.

Er in geluisd?

‘De beschuldigingen zijn aberrant’, zegt Maertens. ‘Ik heb die bedrijven niet gehackt, ik heb niks met de wereld van cocaïne en misdaad te maken.’ Maertens is ervan overtuigd dat hij er werd in geluisd. ‘Tijdens de verhoren is me veel duidelijk geworden. Ik kan en mag daarover niet in detail gaan. Maar ik ben misbruikt, zonder dat te beseffen.’

Bronnen dichtbij het onderzoek stellen echter tegen het Nieuwsblad dat de twee ‘gedeeltelijke verklaringen’ hebben afgelegd en aanvankelijk willens en wetens zijn meegegaan in het avontuur. Uiteindelijk wilden ze ermee stoppen maar zouden door drugshandelaren zwaar onder druk zijn gezet verder te gaan.

Maertens ontkent dat. 

Presentatie door Maertens van Jini op een tech-congres in Parijs vorig jaar:

{youtube}B8d4yiUOmng{/youtube}