Missers in zoektocht naar vermiste broers

De politie heeft flinke steken laten vallen in het onderzoek naar Julian en Rubin. Het is nu meer dan een week geleden dat de twee broertjes vermist zijn, nadat hun vader zelfmoord had gepleegd. Gisteren en vandaag blijkt dat cruciale informatie is achtergehouden en dat recherche-expertise te laat is gebruikt.

 

 

 

Door Vincent Verweij – @vverweij

Gisteravond gaf de politie nieuwe details vrij over de avond en nacht van de verdwijning in het tv-programma Opsporing Verzocht. Zoals de kleding die vader Jeroen Denis droeg en camerabeelden van de Hyundai. De vraag is waarom de politie vanaf het begin ooggetuigen opriep die Jeroen Denis hadden gezien, maar daarbij aanvankelijk verzweeg welke kleding hij droeg. Dat is namelijk essentiele informatie voor een ooggetuige.

Opsporingsbelang

Ook maakte de politie dinsdag bekend dat Denis onderweg contant geld heeft uitgegeven en dat op zijn computer een afscheidsbrief is gevonden, die hij vorige week maandagmiddag heeft geschreven. Het zijn allemaal details, waarvan het de vraag is waarom ze door de politie zijn achtergehouden en pas in Opsporing Verzocht bekend zijn gemaakt. Het geheim houden van de informatie dient namelijk geen enkel opsporingsbelang, omdat de verdachte inmiddels overleden is.

PVV-kamerlid Louis Bontes vermoedt dat exclusieve afspraken met Avro's Opsporing Verzocht een rol spelen bij het vertragen van de informatie en noemde dat vanochtend 'schandalig'. Ook de vrijwilligers, die de afgelopen dagen verschillende bossen uitkamden op zoek naar sporen van de jongens en hun vader, verklaarden 'woedend' te zijn op de politie, aldus initatiefnemer Marc Satijn.

Bekende plaatsen

Nog merkwaardiger is dat pas vandaag is begonnen met het doorzoeken van plekken waar het gezin van Jeroen Denis geregeld kwam, zoals speeltuinen en zwemwater. Elke rechercheur weet immers, dat daders meestal toeslaan in een omgeving die voor hun bekend terrein is. Wie iets wil verbergen, kan dat makkelijker doen op een plek die hij kent, dan op onbekend terrein.

Politie woordvoerder Bernhard Jens was onbereikbaar voor commentaar.