Holleeder moet €17.957.932,47 betalen (UPDATE)

Willem Holleeder is vrijdag veroordeeld tot het betalen van 17,9 miljoen euro, die hij van onder anderen wijlen Willem Endstra heeft afgeperst. De rechtbank in Haarlem vindt dat vaststaat dat Holleeder op enig moment over dit geld heeft beschikt, ook al heeft hij het op rekeningen van zakenman Jan Dirk Paarlberg laten zetten.

Holleeder werd in januari 2006 opgepakt en vervolgens veroordeeld tot 9 jaar gevangenisstraf voor de afpersingspraktijken. In januari van dit jaar zat die straf erop en kwam hij vrij. De miljoenenvordering heeft justitie in een aparte procedure gedaan. De afgeperste miljoenen liet Holleeder op rekeningen van bedrijven van Jan Dirk Paarlberg zetten. Paarlberg is veroordeeld tot 4 jaar cel voor het witwassen van dit geld. Zijn zaak is nog niet onherroepelijk. Justitie bereidt ook tegen Paarlberg een ‘pluk ze’-zaak voor.

Holleeder heeft – volgens de rechtbank –  geldbedragen samen met Paarlberg witgewassen. ‘Op enig moment heeft hij dus hierover kunnen beschikken’, zo overweegt de rechtbank, hij heeft ze ‘verworven en voorhanden gehad’. De advocaat van Holleeder had dit laatste juist bestreden.

De uitspraak is opmerkelijk omdat in het dossier geen enkele aanwijzing te vinden is dat het geld anders dan op rekeningen van Paarlberg terecht is gekomen. Hoewel er geen zakelijke contacten tussen Paarlberg en Holleeder zijn vastgesteld neemt de rechtbank aan dat paarlberg als het ware het “spaarpotje” van Holleeder was. De rechtbank vindt echter dat voor de vaststelling van de hoogte van het bedrag het niet van belang of en hoe die gelden in de handen van Holleeder zijn gekomen of zullen komen. 

Lees het vonnis.

Lees meer over de zaak:

Vier jaar celstraf Paarlberg

Plooij worstelt met Paarlberg-advocaten 

De ontbrekende media-meneer 

Vragen over afpersdag 10 april 2003 

‘Endstra’s jachthaven miljoenen waard’