Tot 12,5 jaar voor “tattoo”-verdachten

De rechtbank in Amsterdam heeft vier mannen veroordeeld tot celstraffen van 12 tot 12,5 jaar voor de mislukte liquidatiepoging op drugshandelaar Marlon Dalfour, in augustus 2009. De straffen vallen lager uit dan de eisen, die tot 15 jaar opliepen. De verdachten behoren tot een groep criminelen die grote tattoo’s op hun rug hebben en volgens het Openbaar Ministerie huurmoorden pleegden. Het gaat om drie verdachten, een vierde is voortvluchtig, hij is bij verstek veroordeeld.

Het slachtoffer is door 10 kogels geraakt, maar overleefde aanslag. Hij is wel blijvend invalide.

De rechtbank heeft in overweging genomen dat de aanslag langdurig en zorgvuldig is voorbereid. zo zijn de gangen van het slachtoffer zijn intensief nagegaan en is gebruik gemaakt van meerdere gestolen auto’s met valse kentekenplaten. In de woning in Amstelveen waar de verdachten zich schuilhielden werden wapens gevonden.

Omdat de rechtbank niet heeft kunnen vaststellen wie daadwerkelijk heeft geschoten,  acht ze alle vier de verdachten schuldig als medepleger gelet op debewuste en nauwe samenwerking bij de voorbereiding van de aanslag. Omdat de daad zo koelbloedig was en de verdachten hebben gezwegen over hun motief heeft de rechtbank zwaarder gestraft. Jeroen S. en de broers Brian en Cor P. hebben 12 jaar gekregen, de rechtbank gaf hen een half jaar korting omdat ze in zeer zware detentie zijn geplaatst. De voortvluchtige Evert S. krijgt 12,5 jaar cel.

Het is rechtbank gebleken dat de informatie die leidde tot de start van dit onderzoek onjuist was. Niet-ontvankelijkheid vindt de rechtbank daarvoor een te zware sanctie. Wel legt de rechtbank om die reden een enigszins lagere straf op dan anders het geval zou zijn geweest. 

Een vijfde verdachte die de gestolen auto’s zou hebben geleverd wordt naderhand berecht omdat er volgens de rechtbank geen bewijs is dat deze deelnam aan de moordaanslag.

Het OM wil de vier veroordeelden ook nog vervolgen voor enkele moorden: namelijk de dubbele moord in Leiderdorp op Boneka Belserang en Yassin Chakor (2009), de moord op Onno Kuut die in Hoek van Holland is gevonden in 2009 en de liquidatie van crimineel August Adjoeba in Amsterdam (200).

Het Openbaar Ministerie had geen lldmaatschap van een criminele organisatie geëist. Naar verwachting zal dat wel gebeuren als het de andere moorden voor de rechter gaat brengen in het komende jaar of jaren.