Gwenette M. op vrije voeten

De voor heroïnehandel, witwassen en mishandeling tot acht jaar veroordeelde Amsterdammer Gwenette M. komt vrijdag op voeten. Het gerechtshof in Amsterdam heeft zijn voorlopige hechtenis geschorst in afwachting van de uitspraak van zijn zaak. Eerder dit jaar had de Hoge Raad zijn veroordeling door hetzelfde gerechtshof vernietigd en de zaak terugverwezen. In de heroïnezaak is de naam van de vorig jaar verdwenen Nerlinio Greene opgedoken.

M. zou in 2003 bezig zijn geweest met verhandelen van 18 kilo heroïne. De Hoge Raad vond dat door het hof een aantal politiemensen had moeten worden gehoord.

Inmiddels heeft het gerechtshof in Amsterdam de zaak opnieuw in behandeling genomen. M. zou de heroïne hebben geleverd aan de Brit Daniël S. die communiceerde middels een callmaxer waarbij S. in contact stond met ene 'Tyson'. De politie en de rechters waren er altijd vanuit gegaan dat met deze bijnaam Gwenette M. werd bedoeld. Daarover twijfelt het Amsterdamse gerechtshof nu.

M.'s advocaat Patrick Rombouts: 'Daniel S. heeft onlangs in een brief laten weten dat de 'Tyson' met wie hij de heroïne verhandelde de vorig jaar verdwenen Nerlinio Greene zou zijn. Hij zegt een foto van deze man te hebben herkend tijdens een uitzending van Opsporing Verzocht. Het hof heeft nu de hechtenis van M. geschorst.' M. moet waarschijnlijk wel zijn paspoort inleveren. 

Greene (foto rechts), die vorige zomer in Spanje verdween, heeft als bijnaam Nekke, maar zou ook Tyson zijn genoemd.

Gwenette M. is in 2007 aangehouden voor de heroïne-zaak maar ook voor een mishandeling van een vrouw bij discotheek Sinners in Amsterdam. Op 12 mei 2008 ontsnapte hij uit de gevangenis van Heerhugowaard. Op 28 oktober 2009 werd hij in Antwerpen weer opgepakt. Sindsdien verbleef hij in de Extra Beveiligde Inrichtig (EBI) in Vught en in de landelijke afzondering in gevangenis De Schie in Rotterdam.

De nieuwe inhoudelijke behandeling van de zaak is niet voor het einde van 2012 te verwachten. Naast politiemensen moeten naar verwachting ook nog Daniel S., een andere Brit en Etous Belserang worden gehoord. Die laatste is vice-president van het Amsterdamse chapter van Satudarah. 

Als het hof M. zou vrijspreken voor de heroïnehandel dan rest nog de veroordeling voor de mishandeling en het witwassen. Advocaat Rombouts: 'Als het hof zou vrijspreken moeten ze een nieuwe straf bedenken. We zijn niet in cassatie gegaan voor de mishandeling en het witwassen. Maar hij heeft van de acht jaar inmiddels 3,5 jaar gezeten.' 

Tegen M. loopt ook nog een ontnemingszaak. Hij is veroordeeld tot het betalen van 16 miljoen euro.

Daniel S. zit twee keer levenslang uit, onder meer voor een huurmoord op de Groningse onderwijzer Gerard Meesters en moet voor een moord in Groot-Brittannië ook nog levenslang uitzitten.