NRC Next wil snuiven voor Afrika

De jeugdige lezers van NRC Next snuiven kennelijk heel wat af met de eindejaarsfeesten. Want we zien vanmorgen een grote foto van vier lijnen en een paar kabouterpakjes over de hele cover. ‘Weet wat je snuift’, staat er boven. Wij direct naar pagina vier, want kennelijk: verkeerde sos op de markt. Maar nee, geen paniek. Het gaat om een evangelische boodschap van de jeugdige NRC Next: ‘Wie met Oud & Nieuw cocaïne gebruikt, laat een spoor van vernieling achter.’ Het zit namelijk zo: ‘Jouw lijntje coke helpt burgeroorlogen verlengen en financiert terrorisme.’ Het is maar één van de halve waarheden in het stuk, opgelepeld in een soort Jip & Janneke-modus. Dat begint zo:

Door Wim van de Pol

NRC: ‘Waarom zou jij jezelf juist met Oud & Nieuw niet eens trakteren op wat nose candy?

Nose candy? WTF?

NRC: ‘Jij bent niet zo dom dat je verslaafd raakt aan cocaïne. Je bent een matige gebruiker die af en toe losgaat om te voelen dat je leeft.’

Nou inderdaad, zoiets misschien. Maar dan: dat is helemaal niet in de haak! Zegt de NRC. Direct daarop komt het:

NRC: ‘Ben jij nou zo dom? Of wil je het gewoon niet weten? (…) Volg mij maar, (…) via West-Afrika naar Europa (…) En zie het spoor van geweld, corruptie en ellende dat cocaïne trekt.’

Het lijkt wel een brochure van de oude Novib. Schrijver Dick Wittenberg is wel eens in Afrika geweest. Hij heeft ook veel (anonieme) ‘deskundigen’ gesproken en ‘actuele rapporten’ gelezen, zoals van de anti-drugs-club UNODC van de Verenigde Naties. Hij schrijft dat coke-gebruik slecht voor je is, voor wie het nog niet wist.

Hij heeft ook veel ‘autoriteiten’ gesproken. Dat laatste had hij er niet bij hoeven vermelden, want achter de Jip & Janneke fraseringen, schuilt de boodschap van zijn ‘autoriteiten’.

Drugs helpen de mensen in de wereld naar de gallemiezen, meneer.

En laat dat nou aantoonbaar niet het geval zijn. Het zijn niet de drugs die de doden veroorzaken, maar de drugsbestrijding.

In Mexico vallen er pas sinds december 2006 meer dan tienduizend doden per jaar door drugsgeweld. Dat is precies sinds president Felipe Calderón de gewelddadige bestrijding van de drugshandel begon. De vraag naar coke op de Noord-Amerikaanse markt bleef in die periode stabiel, of was dalend. De prijs in Mexico ging nauwelijks omhoog. Maar de inzet van de bloedige strijd door de concurrenten om de knooppunten op de doorvoerroutes werd wel flink hoger.

En vier jaar later zijn we bijna 40.000 doden verder en de stroom coke naar de Noord-Amerikaanse neuzen trekt onverminderd lekker door.

De Mexicaanse kartels maken nog steeds het meeste geld door ordinaire marihuanablaadjes de grens over te duwen. In de VS wordt die wiet bestreden, is het te koop bij straathandelaars die ook in crack cocaïne en meth doen, en uiteindelijk wordt er daar meer wiet gerookt per persoon dan in Nederland.

Waarschijnlijk wil de NRC ook de wiet uit de coffeeshops naar de straathandel hebben. Geef de scooterjongetjes een mooie gestage inkomenstroom van wietzakjes, rijden ze zo in een X5. 

Dick Wittenberg en de lezertjes van NRC Next kunnen gerust zijn. Het zijn niet hun lijntjes coke die het terrorisme financieren. Het zijn de miljarden die omgaan in de budgetten van de Drugs Enforcement Administration en die van de Nederlandse recherche die ervoor zorgen dat de Zilvervloot zal blijven binnenvaren in de Rotterdamse haven, of waar dan ook ter wereld.

De prijs van coke ligt al jaren stabiel – give or take de incidenteel gepakte container.

Weet Wittenberg wel wat een moeite en geld het kost om een container netjes binnen te halen en de handel veilig weg te verkopen? Dát was pas stichtend geweest om te lezen voor de feestende lezers van NRC Next met Oud & Nieuw. 

Lees ook:

Dossier Mexico op Crimesite