OM eist 2 jaar tegen afpersende agent

Het Openbaar Ministerie heeft twee jaar cel geëist tegen een voormalige agent. Hij zou mannen hebben afgeperst die een homo-ontmoetingsplek bezochten. De agent wordt ook verdacht van schending van het ambtsgeheim en het oneigenlijk gebruik van een computeraccount van een collega. 

Op 30 april 2015 ontvingen 31 mannen een brief waarin werd geschreven dat er foto’s waren gemaakt van hun activiteiten op de homo-ontmoetingsplek, dat ze gevolgd waren naar hun huis en dat ze 1000 euro in bitcoins moesten betalen om te voorkomen dat de foto’s zouden worden gepubliceerd. Niemand betaalde, twintig mannen deden aangifte.

RDW

In het daaropvolgende onderzoek kwam de politiemedewerker in beeld die nu wordt verdacht. In het onderzoek werd er getapt, naar mailverkeer gekeken en financieel onderzoek gedaan. Ook werd gekeken naar dienstroosters, toegangspassen, diensttelefoons en het gebruik van politiesystemen. Daaruit bleek volgens het OM dat de verdachte de kentekens van de mannen bij de homo-ontmoetingsplek had genoteerd, zocht hij de gegevens van de RDW erbij via het account van een vrouwelijke collega en stuurde hij de mannen een brief.

Problemen

De agent zou door financiële en andere problemen ertoe zijn overgegaan om de mannen af te persen. Deskundigen hebben bij de man een stoornis geconstateerd en vinden hem verminderd toerekeningsvatbaar. De officier van justitie liet dit meewegen in haar eis: een gevangenisstraf van 24 maanden, waarvan zes voorwaardelijk en een proeftijd van twee jaar. Ook zou hij een verplichte behandeling van zijn stoornis moeten ondergaan.