OM eist 20 jaar voor moorden Kralingse Bos

Tegen de 47-jarige David J. uit Wateringen is 20 jaar cel geëist. Hij wordt verdacht van het vermoorden van twee mannen in het Rotterdamse Kralingse Bos in 1993. In hetzelfde jaar zou hij ook iemand in Soest hebben willen doden met een kruisboog. De verdachte liep na ruim 20 jaar tegen de lamp door dna-verwantschapsonderzoek. 

David J. was ten tijde van de misdrijven 24 jaar. Hij is inmiddels getrouwd en heeft een kind.

Slachtoffers

J. maakte twee dodelijke slachtoffers: Theo van Lente en Hans Kaptein (foto), beiden van middelbare leeftijd. Zowel Van Lente als Kaptein werd doodgestoken. Het lichaam van Van Lente werd begin juli door spelende kinderen gevonden in het Kralingse Bos, bij een homo-ontmoetingsplaats. Zijn Opel Astra werd later teruggevonden bij het station in Soest en was zwaar beschadigd.

Op 25 september 1993 bezoekt de administratief medewerker Hans Kaptein de homo-ontmoetingsplek in het Kralingse Bos. Later die nacht wordt zijn stoffelijk overschot gevonden. De Mazda van Kaptein staat verderop, zwaar beschadigd, in het bos. De dader heeft naar alle waarschijnlijkheid de auto tegen een boomstam gereden. De politie vermoedt dat de dader dezelfde is als die Theo van Lente, maar twintig jaar lang ontbreekt ieder spoor.

DNA

Enkele jaren geleden werd de zaak opgepakt door het cold case-team van de politie Rotterdam. Door nieuwe wetgeving konden zij via het dna-spoor dat in 1993 was veilig gesteld, kijken of er familieverwantschap te traceren was. Dat leidde uiteindelijk tot de aanhouding van de 47-jarige verdacht.

Aanvankelijk bekende David J., maar later trok hij zijn bekentenis in.

Eerder bericht hier.

Op de bovenste foto een compositiefoto die de politie in 1993 verspreidde.