OM moet staatsgeheim Demmink-rapport opvragen

Het Openbaar Ministerie moet een rapport van een geheime dienst over mogelijke pedofiele activiteiten van oud-Justitie-topman Joris Demmink op gaan vragen. Dat heeft de rechter-commissaris, die belast is met het strafrechtelijk onderzoek naar Demmink, besloten.

Door @Wim van de Pol

Klaas Langendoen, die onderzoek naar de zaak heeft gedaan voor de advocaat van twee Turkse jongens die zeggen te zijn verkracht door Demmink, dreigde woensdag te worden gegijzeld. De officier van justitie zei aan het begin van de zitting erop te staan dat Langendoen de bron zou noemen van wie hij over het rapport vernomen had. Langendoen mocht zich volgens de officier nog een week beraden en dan zou hij gegijzeld moeten worden. De advocaat van Demmink vroeg overigens niet om gijzeling.

Opvragen

Advocaat Jan-Hein Kuijpers, die Klaas Langendoen bijstond stelde dat er geen zwaarwegend maatschappelijk belang voor gijzeling bestond voor de officier omdat deze gewoon het rapport kon opvragen. Bovendien heeft Langendoen volgens Kuijpers, omdat hij werkte in opdracht van advocaat Adèle van der Plas, een afgeleid verschoningsrecht. Klaas Langendoen, oud-chef van een Criminele Inlichtingendienst, zei dat hij nog nooit in zijn leven een bron had onthuld en dat ook nu niet zou doen.

Koninklijke weg

De rechter-commissaris besloot dat de officier van justitie het rapport op moet gaan vragen en dat gijzeling niet aan de orde is. Kuijpers:

‘De officier dacht via de band van Klaas Langendoen aan informatie te komen. Maar zo zijn we niet getrouwd. De officier moet nu de koninklijke weg bewandelen. Ook al had Langendoen de bron genoemd was dat niet relevant geweest voor de waarheidsvinding. Want de bron noch Langendoen mogen spreken over de inhoud van een staatsgeheim rapport. Dat is strafbaar.’

Kennis nemen

Langendoen wil aan Crimesite niet zeggen van welke dienst het rapport over Demmink afkomstig is. Het ligt echter in de rede dat dit is opgesteld door ofwel de AIVD, ofwel de MIVD. Het is nu de vraag of het Openbaar Ministerie het rapport daadwerkelijk en onder welke voorwaarden in handen krijgt. Kuijpers zegt dat het mogelijk is dat de rechter-commissaris als enige in vertrouwen wel kennis kan nemen van het rapport over Demmink. Zo kan hij dan onderzoeken welke delen relevant zijn voor de onderhavige strafzaak tegen Demmink. ‘Iets vergelijkbaars is in de Passage-zaak met een geheim proces-verbaal ook gebeurd’, aldus Kuijpers.