Ook broers Moszkowicz in problemen met fiscus

Max jr. en David (foto) Moszkowicz, de broers van de voormalig advocaat Bram Moszkowicz, hebben een geschil met de Belastingdienst. De fiscus heeft een hypotheek van 1,2 miljoen euro gekregen op het pand van het advocatenkantoor van de twee broers in Maastricht.

Het gaat om nog te betalen belasting over de periode 2003 tot 2015. Dat meldt NRC op basis van twee aktes in het Kadaster, waarin vermeld staat dat er nog loonheffingen, omzet-, inkomsten- en vennootschapsbelasting betaald moet worden.

Broers uit elkaar

Max Moszkowicz jr. zegt dat de betalingsachterstand is veroorzaakt door de verkoop van zaken van vader Max Moszkowicz. Zo zou er een lingeriehandel, een juwelenzaak en onroerend goed zijn verkocht. ‘We hebben die vennootschappen opgedoekt omdat we ons alleen nog maar met advocatuur willen bezighouden. Door de verkoop moet er fiscaal worden afgerekend.’

Daarnaast staat er nog een schuld open rond de fiscale afhandeling van de maatschap, die de broers met broer Bram Moszkowicz hadden. De maatschap werd vorig jaar opgedoekt. De fiscus wil weten welke bedragen nog moeten worden afgedragen; daarover wordt nog onderhandeld. Volgens Max Moszkowicz jr. worden die onderhandelingen vertraagd door Bram Moszkowicz, omdat die niet voldoende wil meewerken.

Bram Moszkowicz sprak eerder al met de Belastingdienst af dat hij 2,5 miljoen euro terugbetaalt. In de schikking werd onder meer afgesproken dat er geen naheffingsaanslag zou komen over de omzetbelasting aan de maatschap die Moszkowicz met zijn broers had.

Bram leende een miljoen van broers

Om de schulden aan onder meer de fiscus af te kunnen dragen, verkocht Moszkowicz het kantoorpand aan de Herengracht in Amsterdam voor 2,6 miljoen euro. Dat pad was echter ook eigendom van de broers. Moszkowicz zit daardoor nog steeds in financiële problemen, onder meer omdat hij geld zou hebben geleend van een cliënt.

Bram Moszkowicz suggereerde onlangs in het televisieprogramma van Jeroen Pauw dat zijn familie hem niet financieel heeft bijgestaan. Maar volgens Max hebben de broers hem ieder vijf ton geleend. Bram laat sinds twee maanden niets meer van zich horen, aldus Max Moszkowicz in NRC.

Tegen de krant laat Bram Moszkowicz weten dat ‘niet alles wat Max zegt waar is’, maar hij wil er verder niet op ingaan ‘omdat ik het niet kies vind geschillen binnen de familie in de krant te bespreken’.