Pedofiel ontsnapte bij politie

Pedofiel Frank R. uit Cuijk had driekwart jaar geleden al tegen de lamp kunnen lopen. Max Daniel, Hoofd Operatie bij de politie Noord-Nederland heeft dat woensdag in Groningen gezegd. Volgens Daniel is er een procedurefout gemaakt. In januari van dit jaar stapten de ouders van een 16-jarig meisje naar de politie omdat zij een relatie met K. zou hebben, maar ze deden geen aangifte. De politie deed de zaak toen af.

Aankaarten

Maar de politie had de zaak wel moeten aankaarten bij de officier van justitie die verantwoordelijk was voor zedenzaken, erkende Daniel, en dat is niet gebeurd. Er volgde toen niet direct onderzoek naar R. Zeker is dat Frank R. na deze melding nog meer slachtoffers heeft gemaakt, voordat hij in mei van dit jaar werd aangehouden.

Alsnog aangifte

Als de zaak wel bij het Openbaar Ministerie was gemeld was de kans aanwezig gewest dat gegevens over R. zouden hebben geleid tot een onderzoek, maar zeker is dat niet. De betrokken politiemensen hebben overigens geen ernstige fouten gemaakt, zei Daniel. Het bewuste meisje heeft inmiddels alsnog aangifte gedaan. R. heeft in mei een 12-jarig meisje in het Groningse Middelstum ontvoerd en misbruikt. Daarna kwam de zaak aan het rollen.