‘Plak onzichtbare camera’s op kleren criminelen’

Politie en justitie willen ‘vergaande, niet eerder geprobeerde’ maatregelen gaan gebruiken om de reeks liquidaties in de Amsterdamse onderwereld te stoppen. Alleen het opsporen en vervolgen van criminelen is niet meer genoeg, onder meer omdat het te veel tijd kost. Daarom willen politie en justitie de criminele netwerken gaan volgen en ‘verstoren’.

Dat meldt EenVandaag op basis van berichten van de top van de politie en justitie. Sinds juli zou er een lijst van namen worden bijgehouden die in meerdere onderzoeken naar voren komen. Het gaat niet per se om officiële verdachten.

Onschuldige man vermoord

De directe aanleiding voor het voorstel is de liquidatie van Regalo Eggermont. Hij heeft niets met de vete in de onderwereld te maken en werd door de schutters waarschijnlijk voor iemand anders aangezien. ‘We hebben toen de stormvlag gehesen en gezegd: er moet nog meer gebeuren behalve het vinden van daders, we moeten het deze figuren op alle manieren zo moeilijk mogelijk maken te opereren in Amsterdam’, aldus Hanneke Ekelmans, hoofd Opsporing van de politie in Amsterdam.

Bijeenkomsten verstoren

Een maatregel die al toegepast wordt, is onaangekondigde controles in bijvoorbeeld cafés waar criminelen samen zouden komen. Onlangs werd een wapenhandelaar bij een dergelijke controle gearresteerd. Daarnaast worden autoverhuurbedrijven beter in de gaten gehouden, omdat criminelen daar onder valse namen auto’s zouden huren voor onder meer liquidaties.

Liquidaties voorkomen

De politie hoopt door de criminele netwerken dichter op de huid te zitten, eerder lucht te krijgen van een liquidatie die op handen is. Op die manier zouden aanslagen voorkomen kunnen worden: de uitvoerder kan bijvoorbeeld worden aangehouden voor verboden wapenbezit voor hij de liquidatie pleegt.

Onzichtbare camera’s

Daarnaast wil de politie ook meer onderzoek doen naar personen die regelmatig in onderzoeken opduiken zonder dat er voldoende aanwijzingen zijn om hen als verdachte aan te merken. Zo willen ze bijvoorbeeld hun sportschool of familie vragen ‘wat ze zien gebeuren’, zonder dat dat per se over criminele activiteiten gaat. Maar volgens justitie is dat niet genoeg. Het Openbaar Ministerie pleit voor meer bevoegdheden, om bijvoorbeeld onzichtbare mobiele camera’s op de kleding van verdachten te plakken, of camera’s in een pen. Een dergelijke maatregel is nu nog verboden.