Politie erkent fout na moord

De politie in Den Bosch heeft erkend niets te hebben gedaan met de aangifte van de 19-jarige Zweedse vrouw die afgelopen week werd doodgestoken. De vrouw werd ernstig bedreigd door haar ex-vriend, die nu voor de moord vastzit. De aangifte belandde op de stapel.

Ook Opstelten wil opheldering over hoe er met de aangifte is omgegaan. Dat meldt het AD zaterdag.

De Zweedse Saga Backman werd dinsdag doodgestoken in een brandgang bij haar huis. Buurtbewoners vertelden dat ze een verdachte jongen rond hebben zien lopen vlak voor de moord. Dat zou haar ex-vriend zijn geweest.

Ooggetuigen hebben de moord zien gebeuren. Zij zijn de vrouw te hulp geschoten en hebben 112 gebeld, maar ze overleed even later in het ziekenhuis.

 

Dezelfde avond werd haar ex-vriend gearresteerd in zijn woonplaats Utrecht. Backman had in augustus aangifte gedaan tegen haar ex.

Minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie wil dat er onderzoek wordt gedaan naar de handelswijze van de politie.

De woordvoerder van politie Oost-Brabant zegt tegen het AD dat de politie 'met de wetenschap van nu' anders had gehandeld.

'We hebben gewoon de procedure gevolgd. Jammer genoeg liggen er meer zaken op de stapel die een even hoge prioriteit hebben. Denk aan overvallen met fors geweld en zware mishandelingen.'

Het is niet zeker dat de vriend aangehouden zou zijn als de aangifte wel in behandeling zou zijn genomen. 'Maar doorgaans is een aanhouding wel gebruikelijk in soortgelijke zaken waarbij forse bedreigingen worden geuit', aldus de politiewoordvoerder.