‘Politie had contact met Colombiaans drugskartel’ (UPDATE)

De advocaat van de van corruptie verdachte Gerrit G. zegt dat met medeweten van de criminele inlichtingendienst (TCI) van de landelijke eenheid van de politie jarenlang cocaïne het land is binnengevoerd.

Door @Wim van de Pol

Dat heeft de mysterieuze “Paul” die opnames met de verdachte douanier Gerrit G. maakte tegen Kuijpers gezegd. Die opnames blijken met medeweten van de TCI zijn gemaakt.

Paul is een Nederlander die werkt voor Colombiaanse leveranciers van cocaïne in Medellín. Nadat er opnames van twee gesprekken tussen Paul en Gerrit G. uitlekten naar media werd Gerrit G. weer vastgezet. Advocaat Kuijpers zegt dat hij contact heeft gehad met deze “Paul” en dat deze hem heeft gezegd dat hij al vanaf 2006 geheime contacten heeft met de Nederlandse politie.

In gesprek

Het Openbaar Ministerie heeft woensdag ter zitting in de zogeheten Doussie-zaak gezegd dat Paul dit voorjaar contact heeft opgenomen met de politie omdat hij informatie zou hebben over een liquidatie en vermogen van de verdachte René F.. Nadat advocaat Kuijpers in een brief aankaartte dat Paul met medeweten van de politie met Gerrit G. in gesprek is gegaan en ook de bewuste opnames heeft gemaakt, bevestigde de officier van justitie dat.

350 euro per dag

Volgens het Openbaar Ministerie zijn rechercheurs van de TCI deze zomer meerdere malen naar Bogotá gereisd. Ook is er voor Paul eind augustus een appartement in Rotterdam gehuurd (volgens Kuijpers voor 350 euro per dag).

Het OM bevestigde ook dat Paul van een nieuw Nederlands paspoort is voorzien en een uitslaande gevangenisstraf is opgeschort. Tussen 28 augustus en 3 september is Paul in Nederland geweest. Ook hier heeft hij gesprekken gevoerd met rechercheurs. De TCI heeft Paul ook van opnameapparatuur voorzien. Vervolgens heeft Paul twee ontmoetingen met Gerrit G. gehad en heeft hij die opgenomen.

Jan-Hein Kuijpers zegt dat zijn client Gerrit G. door de politie is uitgelokt. Het Openbaar Ministerie ontkent dat ten stelligste.

Kuijpers: ‘Gerrit G. is opnieuw vastgezet nadat over de inhoud van die gesprekken was gepubliceerd. Terwijl justitie die informatie al had. Ze moesten hem na die publicatie wel vastzetten.’

Pikant

Zeer pikant is dat de zaaksofficieren van Doussie (van het Rotterdams parket niet wisten over deze opnames en de contacten met Paul. De contacten liepen via de TCI-officier van het landelijk parket. Ze waren ‘zeer onaangenaam verrast’, zeiden ze.

Advocaat Kuijpers wil nu dat Paul door de rechtbank wordt gehoord. Deze zou bereid zijn – onder vrijgeleide – naar Nederland te komen.

Schuld

Kuijpers zegt dat een niet in het proces betrokken persoon, Mustafa B., de opnames heeft verspreid aan de media en dat hij die opnames heeft gekregen van de politie.

Mustafa B. zegt woensdag in reactie hier op tegen Crimesite dat dit niet waar is. Hij zegt die opnames van Paul zelf te hebben gekregen en deze aan de politie te hebben verstrekt. Hij ontkent contacten met de TCI van de politie te hebben gehad. Volgens B. heeft Paul hem verteld in contact te staan met de TCI van de landelijke recherche. Ook zou Paul hem hebben verteld dat hij naar Nederland is gekomen om een schuld van circa tien miljoen euro van verdachten René F. en Dennis van den B. te vereffenen.

Dinsdag om 15.00 besluit de rechtbank of zij Paul en Mustafa B. wil (laten) verhoren.