Politie vond jammers bij oud-premier Curaçao

De politie heeft bij huiszoekingen rond het onderzoek naar de oud-premier van Curaçao, Gerrit Schotte, jammers gevonden. De stoorzenders werden bij Schotte zelf in huis gevonden. De oud-premier is opgepakt op verdenking van witwassen; hij werd afgelopen week vrijgelaten, maar is nog altijd verdachte. In de zaak zijn ook huizen in Italië doorzocht. Schotte heeft goede contacten met een Italiaan die lid zou zijn van de Siciliaanse maffia.

De politie wil niet zeggen of de stoorzenders ook daadwerkelijk gebruikt zijn. Als dat wel het geval is, kan Schotte een gevangenisstraf van vier jaar krijgen.

Diplomatiek paspoort

Bij de huiszoekingen werd ook een diplomatiek paspoort gevonden dat al een tijdje kwijt was. Het paspoort was door Schotte als vermist opgegeven. Het is onduidelijk of het bij Schotte zelf is gevonden; het Openbaar Ministerie op Curaçao wil alleen kwijt dat het document weer terecht is.

Schotte werd half mei opgepakt. Hij is afgelopen week vrijgelaten in afwachting van de start van de zaak. De politie hield Schotte vast om te voorkomen dat hij met andere verdachten zou praten en zo het onderzoek zou verstoren. Volgens de rechter-commissaris was er nu geen reden meer om Schotte vast te houden.

Maffiageld

Het Openbaar Ministerie wil Schotte zo snel mogelijk voor de rechter brengen. Er wordt onder meer onderzoek gedaan naar geldstromen van de Italiaan Fransesco Corallo naar het bedrijf van Schotte. Er is zeker een keer driehonderdduizend euro overgemaakt.

Schotte had goede banden met de Italiaan. Hij wilde hem een hoge positie geven bij de Centrale Bank, en wilde daarom een verklaring omtrent gedrag van de Italiaanse autoriteiten hebben. Die gaf die echter niet omdat hij banden zou hebben met de Siciliaanse maffia. Corallo bezit meerdere casino's op de antillen, volgens de Italiaanse politie wast hij daar maffiageld wit.