“Bouwvakker” Robbie Grifhorst overleden (UPDATE)

In Amsterdam is Rob Grifhorst (1949) overleden. Op een afgeschermde pagina van Facebook heeft zijn vrouw Netty dit woensdag bekendgemaakt. Ze schrijft (in de buurt van de Jordaan): Uitgeput en Moe Gestreden …..Rust zacht lieve schat. Ik ga je missen. Grifhorst was al langere tijd ernstig ziek. Hij tobde met diabetes, was bijna blind, kreeg hartaanvallen en een herseninfarct en verbleef in een verpleegtehuis. 

De vijfde

Grifhorst woonde tot voor een aantal jaren in de buurt van Torremolinos, waar hij onder meer ook enige tijd een zeer groot bordeel uitbaatte. Zowel de Spaanse als de Nederlandse autoriteiten startten in 2007 een strafrechtelijk onderzoek tegen Grifhorst die wel de Vijfde Heineken-ontvoerder werd genoemd. Zelf ontkende hij altijd Heineken-losgeld in ontvangst te hebben genomen. 

Op

Een bekende zegt: 'Hij was op. Hij was kapot, met name ook door die zaak die justitie nu nog tegen hem voerde.' Het echtpaar Grifhorst werd in 2007 in Spanje aangehouden na een rechtshulpverzoek van het Nederlandse Openbaar Ministerie. De verdenking tegen de twee was witwassen van miljoenen euro's. Hij zou een deel van het losgeld dat in 1983 is betaald voor de ontvoerde Freddy Heineken, dat nooit is teruggevonden, hebben geïncasseerd.

Bouwvakker

Grifhorst maakte in de jaren zeventig carrière als ondernemer met de keten De Bouwvakker. In 1983 zat hij korte tijd vast als medeverdachte in de Heineken-ontvoering. Hij was vooral ook verdacht omdat hij goed bevriend was met Cor van Hout.

Endstra

Grifhorst leerde aan de Costa del Sol in de jaren tachtig Willem Endstra kennen (die in 2004 werd doodgeschoten). Met Endstra participeerde Grifhorst in een aantal BV's die zich richtten op het massaal overnemen van Zweedse vastgoedportefeuilles, vooral in Nederland. Dat ging soms gepaard met opvallende faillissementen waar bedrijven van Grifhorst en Endstra gunstig uitsprongen. Tegen beide heeft de curator begin jaren negentig aangifte gedaan wegens bedrieglijke bankbreuk, zonder strafrechterlijk vervolg.

Casa Rosso

Willem Holleeder werkte in 1993 en 1994 als assistent-bedrijfsleider bij Beleggingsmaatschappij Brouwersgracht BV. Dat bedrijf en Part-Invest Nuenen BV waren in eigendom van Rob Grifhorst en in die jaren eigenaar van het Casa Rosso concern, bestaande uit het Casa Rosso theater, de Bananenbar, het Erotisch Museum en de gokhallen Molensteeg en Buddy Buddy.

Satyricon

Vastgoed-magnaat Endstra nam op 11 oktober 1996 een deel van die Wallenbezittingen over en kocht van Grifhorst ook de Amsterdamse sexclub Satyricon en wat vastgoed. Casa Rosso, de Bananenbar en het Erotisch Museum verkocht Grifhorst aan Charles Geerts.

Teeven

Officier van justitie Fred Teeven die vanaf 1995 onder meer Holleeder van Van Hout vervolgde voor drugshandel en witwassen zag in Grifhorst een medeverdachte. Zijn hypothese was dat de Heinekenontvoerders losgeld in bezittingen op de Wallen en de Alkmaarse Achterdam hadden gesluisd, maar daarvoor is nooit bewijs op tafel gekomen.

Thomas van der Bijl

Kort voordat hij in 2006 werd doodgeschoten vertelde hasjhandelaar en chauffeur van Cor van Hout, Thomas van der Bijl, dat het losgeld naar de Bouwvakker was gegaan: 'In een homofielenpark (in Parijs) stond een boom met een M en dan zoveel stappen daar vandaan heb ik twee nachten liggen graven. Toen heb ik het gevonden. Dat waren tassen met plastic en daarin het geld. Dat was 5 à 6 miljoen gulden bij elkaar (…) Ik heb de poen meegenomen en ingewisseld bij het GWK en aan De Bouwvakker gegeven.’

Grifhorst heeft dat altijd ongefundeerde geruchten en achterklap genoemd, zo herhaalde hij vorig jaar tegen Vrij Nederland.