Schadevergoeding in Vaatstra-zaak toegekend

De rechtbank van Leeuwarden heeft Jasper S. veroordeeld tot het betalen van een schadevergoeding aan Bouke Vaatstra, de vader van de in 1999 vermoorde Marianne Vaatstra. S. heeft waarschijnlijk geld genoeg om te betalen want hij is inmiddels miljonair.

(beeld omrop fryslan)

18 jaar

Marianne Vaatstra werd in de nacht van 30 april op 1 mei 1999 op zestienjarige leeftijd in Veenklooster door Jasper S. verkracht en vermoord. Jasper S. werd in 2013 tot 18 jaar cel veroordeeld. De rechtbank bepaalt nu de shockschade op 40.000 euro en de materiële schade op ruim 3.400 euro.

Getraumatiseerd

De rechtbank overweegt dat Bouke Vaatstra indertijd in de eerste plaats getraumatiseerd is geraakt bij de confrontatie met het stoffelijk overschot van zijn dochter. De gevolgen van dit geestelijk letsel dienen volledig te worden toegerekend aan Jasper S. en er shockschade is.

40.000 euro

Bij de vaststelling van de immateriële schade weegt de rechtbank mee de gruwelijke aard van dat wat Marianne opzettelijk is aangedaan en onduidelijkheid die er 13,5 jaar was over de dader en zijn motieven. De rechtbank bepaalt de shockschade op 40.000 euro.

Psychiater

Daarnaast wijst de rechtbank vergoeding voor het opmaken van een rapport door psychiater toe. Het betreft hier een bedrag van 3494,47 euro. De schadeclaim voor overige kosten wijst de rechtbank af. De rechtbank veroordeelt Japser S. tot het betalen van de proceskosten en de wettelijke rente.

Miljonair

Overigens zal Jasper S. geen moeite hebben de schadevergoeding te betalen omdat hij in de gevangenis miljonair is geworden. Aan de verkoop van zijn boerderij in Oudwoude heeft hij ruim een miljoen euro overgehouden. Hij verkocht de woning, weilanden en stallen aan een landbouwer uit het naburige Engwierum.