Transactie met justitie ondanks belastingschuld (UPDATE)

Justitie heeft in een grote fraudezaak een schikking getroffen met de verdachte ex-directeur van een groot schoonmaakbedrijf wiens bv’s voor miljoenen aan belastingschuld hebben. Andere verdachten zijn wel vervolgd.

Door @Wim van de Pol

Het Openbaar Ministerie bood de verdachte ex-directeur, Ron K. een schikking aan, terwijl andere verdachten, onder wie oud-Hells Angel Riny Scholten geen transactie kregen aangeboden, en wel voor de rechter staan. Dinsdagochtend maakte de officier van justitie voor de rechtbank in Rotterdam bekend dat met Ron K. een transactie is overeen gekomen.

Problemen in een mandje

K. moet een boete van 35.000 euro betalen. Daarnaast betaalt hij een percentage van wederrechtelijk verkregen vermogen: ruim 132.000 euro van ruim 531.000 euro.

De fraudezaak draait om vele feiten verdeeld over negen verdachten: onder meer witwassen, valsheid in geschrifte en oplichten van de fiscus. Hoofdverdachte is voormalig registeraccountant Joost van K.. Ron K. (ooit semi-prof bij FC Amsterdam) benaderde Van K. in 2009 omdat hij financieel in de problemen zat. Zijn belangrijkste problemen waren een een belastingschuld van miljoenen van zijn bedrijf, en K. had ook een grote persoonlijke schuld aan zijn bv’s. Ron K. verklaarde eerder:

Ik heb mijn problemen in een mandje gedaan, mandje aan Joost gegeven en Joost betaald om de problemen op te lossen.

Joost van K. adviseerde een “verhangen” van de structuur van zijn bedrijven om de problemen op te lossen. Hij werd ook financieel directeur bij. Volgens het Openbaar Ministerie zijn er door Van K. verschillende misdrijven gepleegd en is er gesjoemeld met bedragen. De recherche heeft veel schijnbaar verhulde transacties gevonden en niet alle facturen waren duidelijk omschreven. Ook zijn er volgens het OM verdachte bedragen overgemaakt naar bedrijven van Van K..

Volgens een recent verhoor van een ambtenaar van de Belastingdienst bouwden de bedrijven van Ron K. een belastingschuld van ruim 3,5 miljoen euro op. Hij is daarvoor niet aansprakelijk gesteld. Advocaat Marnix van der Werf, van Joost van K.:

Een groot gedeelte van die schuld blijkt door de Belastingdienst al te zijn afgeschreven. Dat komt in een wat wonderlijk daglicht te staan als met hem wel een transactie wordt overeengekomen die hij kennelijk kan betalen.

Niet afgeperst

Het Openbaar Ministerie dacht aanvankelijk te kunnen bewijzen dat Ron K. werd afgeperst door Joost van K. en zijn zakenpartner Riny Scholten, oud-Hells Angel. Maar dat viel tegen. De politie concludeerde letterlijk:

Uit het ingestelde onderzoek is niet gebleken dat Ron K. door Joost van K. en/of Riny Scholten is afgeperst, dan wel dat zij geld hebben verduisterd.

Niettemin wordt aan Joost van K. en Riny Scholten geen transactie aangeboden en worden zij wel vervolgd voor fraudes, en Ron K. niet. Terwijl K. van meer strafbare feiten werd verdacht dan Scholten.

Intimidatie

In antwoord op een vraag hierover van advocaat van Scholten, Bénédicte Ficq, zei officier van justitie van Zonneveld dat ‘rond het innen van bedragen een sfeer van intimidatie zoemt’. Zij vond ook dat Scholten zich tijdens een verhoor intimiderend tegen haar had gedragen. ‘Zijn houding wees niet uit dat hij gebruik wilde maken van transactie’, zei ze.

Strafblad

Advocaat Bénédicte Ficq wilde hier wat over zeggen, maar dat mocht niet van de rechtbank. ‘Of u intimiderend was of niet, daar gaat het niet om en daar zal de rechtbank niet naar kijken’, beloofde de voorzitter van de rechtbank aan Scholten. Zijn verleden kleeft Scholten aan. Hij is geen Hells Angel meer maar heeft wel een flink strafblad over de de periode 1982-1997. Scholten:

Ik zie deze zaak als een afterparty van mijn verleden. Als ik geen verleden als Hells Angel had gehad dan had ik hier niet gezeten.

Ron K. heeft gezegd dat hij ervan geschrokken was dat samen met Joost van K. plotseling ook Riny Scholten aan tafel zat. Dat is onzin, zegt Scholten. Scholten had een glazenwasbedrijf dat vaak ingehuurd door het bedrijf van K. en hij zegt Ron K. zeker ‘vier keer in de maand’ te hebben gesproken.

Volgens Scholten probeerde K. ook zeer strafbare feiten uit te lokken. Hij zei tegen de rechtbank:

Ron K. heeft mij meerdere keren gevraagd om mensen in elkaar te trappen. Ben ik niet op ingegaan. Ik verlaag me daar niet toe. Ik was toen verantwoordelijk voor een bedrijf met 25 mensen aan het werk. K. maakte ook afspraken met mij om zijn zakenrelaties te imponeren.

Van K. en Scholten zeiden ‘gefrustreerd’ te zijn dat Ron K. door zijn transactie met justitie niet op de zitting aanwezig was om de gehele gang van zaken samen met hen uit te leggen.