Tapkamers haperen nog steeds
Er zijn nog altijd flinke technische problemen met de tapkamers van de politie. De Telegraaf mocht een kijkje nemen in de Rotterdamse tapkamer en een praktijktest doen. De gesprekken en sms’sjes die door de krant werden verstuurd werden niet onmiddelijk zichtbaar in het systeem en werden pas veel later vastgelegd.
Eerder constateerde een onderzoekscommissie al dat het tappen in ons land hapert. De Telegraaf deed een test samen met ICT-deskundige Brenno de Winter. In de tapkamer van de Rotterdamse politie verstuurden zij SMS berichten en belden ze met een nummer, dat voor de gelegenheid ‘onder de tap’ werd gezet. De resultaten waren belabberd. De krant schrijft:
Het tekstbericht komt, tot grote verbazing van de aanwezigen in de tapkamer, niet aan. Verwarring alom. Ook de rechercheurs weten even niet wat ze aan moeten met de situatie. Een sms naar een ander nummer, dat ook op de tap staat, komt eveneens niet aan. We bellen met het nummer, maar ook dat gesprek kan niet worden afgeluisterd. Collega-rechercheurs kunnen het probleem niet verhelpen. „Het komt regelmatig voor dat het systeem hapert”, erkent Schop. „Soms zit je in een belangrijk gesprek dat ineens ophoudt en is er een deel verloren gegaan. Dat gebeurt gelukkig niet dagelijks, maar het komt wel voor.” Pas later komen de gesprekken en sms-jes weer aan. Een week later is de oorzaak bekend: „Er was een hapering in een van de politiesystemen, maar de gesprekken zijn teruggevonden”, zegt een woordvoerder.
Problemen
De discussie over de integriteit en betrouwbaarheid van de tapsystemen is weer actueel door twee zaken. Het verdwenen tapgesprek van toenmalig staatssecretaris Teeven met Jos van Reij speelt een hoofdrol in de strafzaak die momenteel tegen de Roermondse politicus wordt gevoerd. Vandaag is de voorzetting ervan bij de rechtbank Rotterdam. Daarbij gaat het om schending van het ambtsgeheim en corruptie. En in de herziening van de strafzaak tegen de Koerd Hüseyin Baybasin is sprake van vermoedelijk gemanipuleerde taps.
Aanbesteding
De komende jaren moet het tapsysteem in Nederland opnieuw worden aanbesteed, dat is een miljoenenkwestie en heeft te maken met de relatie tussen Nederland en Israel. Het Israëlische bedrijf Verint heeft de afgelopen decennia de Nederlandse tapkamers ingericht. Nederlandse ambtenaren hebben geen enkel toezicht op wat er intern in het tapsysteem gebeurt. Ze kunnen niet zien of er stiekem gesprekken en data naar een inlichtingendienst in het buitenland worden geloodst. Ze kunnen niet zelf onderzoeken of de Teeven-tap moedwillig is gewist. Ze kunnen het systeem niet certificeren, zoals iedere flitscamera dat wel wettelijk verplicht moet zijn, want ze kennen de software niet.
Zie ook:
Van der Steur wil hervorming telefoontap-bedrijf
Verpletterend aantal aanwijzingen voor manipulatie
‘Bewijs ontnemingszaak Baybasin vals’
Stroomuitval te laat geverbaliseerd
Tapverbalen vervalsen blijft ongestraft