Hiddema stopt in zaak door ruzie kroongetuige

Advocaat Theo HIddema stopt met de verdediging van vastgoedhandelaar Joep J. in een Limburgse vastgoedfraudezaak. De advocaat stopt omdat hij denkt dat hij het belang van zijn cliënt niet meer kan dienen. In de zaak spelen de verklaringen van kroongetuige Pascal H. een belangrijke rol. Deze verklaringen mogen niet worden gebruikt, maar Hiddema heeft in de zaak aangetoond dat aannemelijk is dat de verklaringen toch zijn gebruikt.

Pascal H. legde verklaringen af over vastgoedfraude in Limburg. Of die verklaringen ook over Joep J. gaan, is niet duidelijk. Volgens justitie zijn de verklaringen nooit gebruikt in het onderzoek naar J., maar Hiddema heeft aanwijzingen dat dat wel zo is. Hij kreeg onder meer anonieme e-mails binnen waarin daarvoor bewijs werd aangeleverd.

Hiddema vindt dat Pascal H. moet worden opgeroepen als getuige om aan te tonen of de verklaringen al dan niet zijn gebruikt. Tussen de advocaat en H. zijn echter over en weer scheldpartijen geweest, waarvoor Hiddema door de Raad van Discipline werd berispt. Hij vindt daarom dat hij niet in staat is om H. te ondervragen.

Jan-Hein Kuipers is Joep J.’s nieuwe advocaat. Die moet eerst nog het dossier van 30.000 pagina’s gaan doornemen. Het is onbekend wanneer de zaak, die vorige week voor onbepaalde tijd werd aangehouden, verdergaat.

OM in spagaat

De rechter bepaalde eerder dat de kluisverklaringen in het dossier moet worden opgenomen. Dat bracht het OM in een spagaat, omdat Pascal H. bij het hof in Den Haag heeft afgedwongen dat de verklaringen niet gebruikt mogen worden voordat hij een deal met justitie heeft bereikt.

De getuige en het OM liggen overhoop omdat zij het niet eens kunnen worden over zijn beveiliging. Wel werd een achterdeur geboden, door de mogelijkheid open te laten om verschillende betrokkenen bij de verhoren van Pascal H. op te roepen als getuigen.

‘Wrakingsrijp’

Toen de rechter daarmee instemde, reageerde Hiddema verontwaardigd: ‘Terwijl het OM afkoerst op schipbreuk, haalt u de wind uit de zeilen’, aldus Hiddema tegen de rechters. ‘Dit is een schijnvertoning.’ Hij zei dat hij alleen kon instemmen als ook Pascal H. als getuige wordt opgeroepen.

Hiddema noemde de rechters ‘wrakingsrijp’, maar wil dat zij op de zaak blijven in het belang van zijn cliënt: de rechters hebben immers gezegd dat zij ook willen weten of de verklaringen in het onderzoek zijn gebruikt.

Bungelende rechtbank

De rechters besloten toen de zaak voor onbepaalde tijd uit te stellen. ‘Hij vraagt alleen niet om wraking omdat hij er een sardonisch genoegen in schept om deze rechtbank te laten bungelen. Dat zijn serieuze aantijgingen en daarom gaan we ons hier verder over beraden en houden we de zaak voor onbepaalde tijd aan’, aldus de rechtbank.

Tegen J. werd in december 2,5 jaar celstraf geëist wegens vastgoed- en belastingfraude, witwassen, oplichting en het faciliteren van wietkwekerijen.

Lees ook:

Mislukte deal kroongetuige breekt justitie op

Politiebewaking voor kroongetuige

Pascal H. eist dwangsom om kluisverklaringen

Verklaringen Pascal H. moeten uit de kluis

RC mag kluisverklaringen ook niet zien

Kluisverklaringen mogen toch geheim blijven

‘Rechters en OM maakten deal in vastgoedzaak’