Tien jaar cel voor afperser

Abdelmagid el J. (25) uit de Amsterdamse Diamantbuurt heeft tien jaar cel gekregen voor poging tot doodslag en het afpersen van buurtgenoten. Dat was conform de eis van de officier van justitie. El J. bewerkte een overbuurjongen onder meer herhaaldelijk met een gloeiende strijkbout en een heet mes. De afdruk van de strijkbout is nog steeds te zien op zijn lichaam. El J. perste ook anderen af. Een medewerker van een garage in Amsterdam-Noord was slachtoffer van geweld door El. J. De rechtbank vond die aanval een poging tot doodslag.

El J. had en slachtoffer onder bedreiging van een vuurwapen gedwongen zijn tanden af te slijpen aan een stoeprand, naar voorbeeld van een mishandeling in de film American History X.

De rechtbank spreekt in het vonnis van ‘extreem gewelddadige afpersingspraktijken’.

Over El J.: ‘Hij heeft een leidinggevende rol gespeeld en mensen meegesleept in zijn sadistische activiteiten, zonder zich de gevolgen voor de slachtoffers te realiseren.’ Volgens de rechtbank gedroeg EL J. zich als ‘de koning van de Diamantbuurt’.

‘Hij heeft stelselmatig gezinnen uit de buurt geterroriseerd en is daarmee steeds weggekomen doordat zijn slachtoffers daarvan geen melding durfden doen,” aldus de rechtbank.

Er was een deskundigenrapport waarin El J. als aardig en beïnvloedbaar omschreven werd. De rechtbank daarover: ‘Naar ons oordeel sluit het beeld van de kille, gewelddadige, manipulatieve machthebber beter aan bij de bewezenverklaarde feiten dan het beeld van de beleefde en kwetsbare idealist.’

Bron Het Parool.

Zie ook:

Van hangjongere tot gewelddadige crimineel